2019 szeptember 19., csütörtök
Orbán Viktor miniszterelnök (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Jogsértésnek tartja a vasárnapi minicsúcs összehívását Orbán Viktor

Share

A miniszterelnök megerősítette: a V4-ek nem vesznek részt az Európai Bizottság elnöke által összehívott megbeszélésen, mert azt csak az Európai Tanács elnökeként tehetné meg. Lapértesülések szerint a hétvégi egyeztetés valódi célja, hogy megsegítsék Angela Merkelt. A német kancellárt saját koalíciós partnere támadja bevándorláspolitikája miatt. Horst Seehofer két hetet adott a kancellárnak a helyzet rendezésére. A bajor Keresztényszociális Unió elnöke kilátásba helyezte a kormánykoalíció felbontását a menekültügy körüli viták miatt.

Horst Seehofer óva inti Merkelt, hogy a köztük lévő migrációs vita miatt leváltsa – erről írt a Passauer Neue Presse. A német napilapnak adott interjúban a belügyminiszter úgy fogalmazott: világpremier lenne elbocsátani egy olyan minisztert, aki törődik országa biztonságával és rendjével.

A politikus hangsúlyozta: én vagyok a Keresztényszociális Unió elnöke, amelyik a három koalíciós párt egyike, és a pártom teljes támogatását tudom magam mögött. A bajor politikus hozzátette: ha a kancellári hivatalban valaki elégedetlen lenne a szövetségi belügyminiszter munkájával, akkor véget kell vetni a koalíciónak – fogalmazott Horst Seehofer.

Angela Merkel koalíciós partnere, a bajor CSU párt elnöke, Seehofer a jövő heti uniós csúcsig adott időt a migrációs vita rendezésére. A német kancellár kedden a francia elnökkel egyeztetett, és valószínűleg Angela Merkel kérésére hívott össze egyfajta minicsúcsot a migráció ügyében vasárnapra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A hétvégi, brüsszeli tárgyalás – sajtóhírek szerint – nem szól másról, mintsem hogy megsegítsék Angela Merkelt. Az egyeztetés azonban számos uniós tagállam ellenállását váltotta ki. A Libanonban tárgyaló német kancellár már nem is csúcstalálkozónak, hanem munkamegbeszélésnek nevezte az egyeztetést.

Van különbség a tagállamok között migráció terén

Vannak, akik szerint nem kell megvédeni a határokat, mások szerint pedig meg kell – vázolta fel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, milyen különbségek vannak az uniós tagállamok között a migráció terén. A vasárnapi brüsszeli minicsúcsról szólva megerősítette: azon a visegrádi négyek nem vesznek részt.

A miniszterelnök azt mondta: megbomlott az unió alkotmányos rendje, ugyanis a Európai Bizottság átértelmezte a szerepét.

Orbán Viktor napközben a parlamentben fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét. A megbeszélésen áttekintették a jövő hétvégi hivatalos EU-csúcson napirendre kerülő témákat, mindenekelőtt a migráció kérdését.

Tizenhat tagállam részt vesz

Eddig tizenhat európai uniós tagállam vezetője jelezte, hogy részt vesz a vasárnapra összehívott informális migrációs és menekültügyi munkaértekezleten Brüsszelben – tájékoztatott az Európai Biztosság illetékes szóvivője.

Alexander Winterstein a brüsszeli testület sajtóértekezletén elmondta, hogy az eredetileg tervezett nyolc állam – Ausztria, Bulgária, Franciaország, Görögország, Málta, Németország, Olaszország és Spanyolország – mellett az utóbbi két napban Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia is jelezte részvételi szándékát.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a találkozó nyitott minden tagállam előtt, de nem kötelező részt venni rajta, minthogy a jelenlévők nem fognak döntéseket hozni. Hozzátette: az egyeztetés után nem várható sajtótájékoztató, az egyes országok állam-, illetve kormányfői azonban nyilatkozhatnak.

Szakértők szerint a jövő heti, egyébként számos más nehéz kérdést is felölelő EU-csúcs legfontosabb és legmegosztóbb témája a migrációs és menekültpolitika lesz. Brüsszelben kevés esélyt látnak arra, hogy a tagállami vezetőknek sikerül kompromisszumra jutniuk az úgynevezett dublini menekültügyi rendszer reformjáról.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Ezek Magyarország ellen mást se tudnak, csak jogot sérteni! Mit tudnak tenni? Ha ez nekik örömet okoz, tegyék. Ki figyel oda? NA ÉS… mondrta egykori miniszterelnökünk a 90-es évek közepe táján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.