2020 október 26., hétfő
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b) és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Jön a hibrid koalíció?

Share

Vasárnap a kormánypártok jelöltjével szemben a függetlenként induló Márky-Zay Péter kapott többséget a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson. Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa szerint nincs országos jelentősége a voksolásnak, az önkormányzati időközi választásokat mindig a helyi viszonyok és politikai események befolyásolják.

Deák Dániel szerint nincs országos jelentősége a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választásnak, az önkormányzati időközi voksolásokat ugyanis mindig a helyi viszonyok és politikai események befolyásolják.

A politológus „önbecsapásának” nevezte, hogy az ellenzék ebből a választásból igyekszik az országgyűlésire stratégiát alkotni, hiszen utóbbin nem független jelöltek indulnak az egyéni körzetekben, hanem pártjelöltek.

Ezzel összefüggésben felidézte: a független Tétényi Éva 2010-ben polgármester lett Esztergomban egy fideszes jelölttel szemben, miközben a kormánypártok elsöprő győzelmet arattak. Majd 2014-ben Tétényi Éva veszített a Fidesz jelöltjével szemben, miközben listán a Fidesz-KDNP rosszabb eredményt ért el, mint 2010-ben.

Olaj volt a tűzre 

A szakértő úgy fogalmazott: a hódmezővásárhelyi időközi választás „olaj volt a tűzre”, ismét felújította azt az „összefogás-vitát”, amit az elmúlt időszakban láthattunk az ellenzéki oldalon.

„Pár napig ugyan örülnek az ellenzéki pártok, azonban ez azt eredményezte, hogy ismét felélénkült az a vita, ami uralta az elmúlt négy évet. Folyamatosan azt próbálják tesztelni, melyikük adja be a derekát a másik pártnak” – vélekedett a Figyelő főmunkatársa az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint ebben a kérdésben a legnagyobb vesztes jelenleg az LMP, amelyik korábban folyamatosan őrizte az önállóságát. „Az LMP azért tudott megerősödni az elmúlt időszakban, mert önálló miniszterelnök-jelöltet állított, valamint bejelentette, hogy önálló listát is fog állítani” – mondta.

Az LMP belekerült az összefogási vitába – a jobb- és a baloldal felé egyaránt nyitott –, ami könnyen azt eredményezheti, hogy azok a szavazóik, akik bíztak a párt önállóságában, könnyen lemorzsolódhatnak – fűzte hozzá Deák Dániel.

Emlékeztetett: az LMP azért tudott bejutni az Országgyűlésbe 2010-ben, mert az akkori MSZP-SZDSZ kormányzással szemben határozta meg magát. Ha az MSZP-vel bármilyen hatalomtechnikai egyezményt kötnének, azzal saját politikájukat dobnák kútba – nyilatkozta Deák Dániel.

Hatalomtechnikai alku

A politológus szerint a hétvégi események rávilágítottak arra, hogy a háttérben az ellenzéki pártok együttműködnek. „A kormánypártok számára láthatóvá vált, hogy egy morbid, hibrid koalíciót próbálnak kialakítani a háttérben, amelyet Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Szél Bernadett nevei fémjeleznek” – hangsúlyozta.

„Ez az a politikai tömb, amelyik át akarja venni a hatalmat, azonban látjuk, hogy ellenzékben is folyamatosan egymással vitatkoznak és vádaskodnak egymással szemben. Nem egy kormányképes alakulatot láthatunk a személyükben, hanem egy hatalomtechnikai alkut” – fogalmazott a politológus.

A szakértő véleménye szerint Gyurcsány Ferenc nagyon élvezi a helyzetet, azon dolgozik, hogy ismét átvegye a vezetést a baloldalon, igyekszik alkupozícióba kerülni az MSZP-vel és az LMP-vel szemben.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.