2018 május 23., szerda
A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasait köszöntik a kolozsvári vasútállomáson a zarándokokat fogadó erdélyi magyarok 2017. június 1-jén. MTI Fotó: Biró István

Jövő héten indulnak a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Share

A Boldogasszony zarándokvonat csütörtökön indul Budapestről Székelyföldre: a zarándokokat útjuk során Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják – a szervezők tájékoztatása szerint az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar fogadja majd őket.

Budai László, a zarándoklatot szervező Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a vonaton 850 zarándok fog utazni. A  zarándokok pénteken Madéfalvára, Csíkszeredába, majd Csíksomlyóra mennek, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt a búcsú egyik legnagyobb  keresztaljaként felvonulva a kegytemplomhoz. A programot a negyedik napon, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda zarándokvonatai közül a Csíksomlyó Expressz jövő csütörtök éjszaka Szombathelyről indul, és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével péntek hajnalban érkezik a budapesti Keleti pályaudvarra, ahonnan a Székely Gyorssal együtt, egy 16 kocsiból álló szerelvényként indul tovább Erdélybe. Az “össznemzeti zarándokvonatot” a Szent István király tiszteletére feldíszített mozdony húzza majd.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Jöhet végre a pártszakadás?

Toroczkai László új platformot, vagyis egy párton belüli csoportosulást alakítana, szerinte így lehet a Jobbik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.