2017 szeptember 19., kedd

A jövő héten nyílik meg a XV. Vajdasági Szabadegyetem

Share

Egy hét múlva, július 4-én nyílik meg a XV. Vajdasági Szabadegyetem az észak-bácskai Kishegyesen, ahol a rendezvény hat napja alatt egyebek mellett a felnőtté válással, a karrierépítéssel, az értelmiségi utánpótlással, valamint kulturális és sporttémákkal foglalkoznak a résztvevők.

A rendezvénynek helyet adó Kátai tanyán ezúttal is a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg. A keddi nap a megérkezésről és az ismerkedésről szól, a hivatalos megnyitót szerdán tartják.

A rendezvényt – a szabadegyetem honlapján található program szerint – Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke nyitja meg. A nyitóelőadást csapatépítő játék követi, délután pedig Nógrádi György tart előadást a népvándorlásról és a terrorizmusról Mi lesz veled Európa? címmel.

A szabadegyetem csütörtöki napjának témája a karrierépítés lesz. A művészeti karrierről Pesti Attila belsőépítész, Léphaft Pál karikaturista és Csizmadia Anna énekes beszél, a sportról szóló beszélgetés vendége Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázó, míg a tudományos karrierépítésről doktoranduszok, valamint fiatal egyetemi oktatók és kutatók beszélnek.

Pénteken tartják a felsőoktatási kerekasztalt, amelynek fő témája a szabadkai egyetemi kampusz kialakítása. A beszélgetés vendége Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár, valamint Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Ezt követően 150 éves a kiegyezés címmel vajdasági közéleti kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek középpontjában a vajdasági magyar értelmiség utánpótlása és a magyar közösség helyzete lesz. Ehhez a témához, illetve a kiegyezéshez kapcsolódik a szabadegyetem idei mottója is: Lehet-e diákból Deák?

A szombati nap a közösségépítésé lesz. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének, valamint a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciának a szerepéről beszélnek a szervezők, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) külhoni programját is bemutatják.

A szakmai előadásokat mindennap csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. A rendezvény egy-egy napján átlagosan 150 hallgató vesz részt.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.