2018 július 23., hétfő
A hallgatóságból többen arra voltak kíváncsiak, miért nem valósult meg a történelmi igazságtétel Magyarországon 1990 után, és felelősségre vonták-e az egykori állambiztonsági ügynököket. fotó: tortenelemportal.hu

Jövőre készül el a kommunizmus áldozatainak emlékműve

Share

Óbuda egyik központi részén, közel a Duna-parthoz kaphat helyet a kommunista diktatúra áldozatainak emlékműve, amely jövőre elkészülhet – írta pénteki számában a Magyar Idők.

A lapnak Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) elnöke elmondta: a fekete márványból készült obeliszket eredetileg a belvárosi Szabadság térre tervezték, ahol a német megszállás áldozatainak emlékművével együtt a huszadik század önkényuralmi rendszereinek el nem évülhető bűneire figyelmeztetett volna.

Jelezte, hogy már minden engedély a birtokukban volt ahhoz, hogy kezdetét vehesse a beruházás, ám az utolsó pillanatban az V. kerületi önkormányzat technikai okokra hivatkozva megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást. Ezután új helyszínt kerestek, és a “minden szempontból megfelelő és méltó helyszínt” a III. kerületben találták meg. “Nagyon fontos, hogy az obeliszket ne dugjuk el, hiszen a célunk a figyelemfelkeltés és az emlékeztetés” – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a meglévő engedélyeket a helyszínváltozás miatt meg kell újítani, és új területrendezési terveket kell készíttetni. Ezért a legjobb esetben is csak jövő májusban, de sokkal valószínűbb, hogy inkább jövő ősszel lehet felavatni fel az emlékművet az idei október 25-e helyett – közölte Menczer Erzsébet, jelezve hogy a beruházás költségeit mindez nem érinti, az eredeti összegből valósítják meg a tervet.

forrás: MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A nándorfehérvári diadal 562. évfordulóját ünnepeljük

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. …

Egy hozzászólás van

  1. Job lett volna a német megszállás mellé helyezni hogy akik a Parlamentet látogatják a részükre egy helyen legyen látható a két önkénuralmi emlékmű. Óbudára nem biztos, hogy el látogatnak azok, akik a Kossuth térre mennek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.