2018 november 15., csütörtök
A tatai Aztahétszázát csapat versenyez a 18. Kocsitoló Fesztiválon MTI/Bodnár Boglárka

Jubileumi kocsitoló fesztivál Kocson

Share

Hétvégén rendezik meg huszadik alkalommal a kocsitoló fesztivált a jármű szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Kocs településen.

Elsőként a gladiátorok és az amazonok versenyére kerül sor, szombat délután. A gladiátorfutamon egyetlen versenyzőnek kell célba juttatnia a 350 kilós szekeret. Az 1300 méteres táv leküzdését emelkedők és lejtők nehezítik. A szintén egyedül induló amazonok távja 300 méteres. A nagymenők viadalán vasárnap délelőtt olyan saját készítésű járművekkel lehet rajthoz állni, amelyet nem hajthat belsőégésű motor.

Csapatversenyek, így az ötfős férfi és a hatfős női csapatok versenye vasárnap délután rajtolnak. Előtte bemutatón lesznek látható a Magyarország területén fellelhető lófajták a honfoglalástól a 19. századig. Vasárnap zárul a fesztivál, addig a Kocsimúzeumban mezőgazdasági gépkiállítás és makettbemutató szórakoztatja a látogatókat, kirakodóvásáron mutatkoznak be a kézművesek és a helyi termelők.

A fesztivált annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a “kocsi” szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.

MTI

Source: Fesztikörkép

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Őrmező Ünnepe – fesztivál tíztől-tízig, ízig-vérig

18. alkalommal kerül megrendezésre a Költők Parkjában Őrmező Ünnepe. A fesztivál idei mottója: „fesztivál tíztől-tízig, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.