2018 április 20., péntek
Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédet. / Forrás: epa.eu
Forrás: epa.eu

Juncker: Évekig tartó vitára kell számítani az EU jövőjéről

Share

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a 2019-ben esedékes európai parlamenti választásokig elhúzódó vitára számít az unió jövőjére vonatkozó intézményes reformokról. Szavait hétfőn Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője idézte Brüsszelben.

Az Európai Bizottság március 1-jén mutatta be az Európa jövőjéről szóló vitadokumentumát, és vitát indított, amelynek keretében a polgárok és a vezetők kialakíthatják az unió jövőképét. A fehér könyv öt lehetséges forgatókönyvet tartalmazott, amelyek a jelenlegi a status quo megőrzésétől az EU-n belüli integráció leszűkítésén vagy éppen elmélyítésén át a többsebességes Európáig, illetve a föderális Európa irányába tett lépésekig terjednek.

Szkínász közölte: Juncker szeptemberben, az Európai Parlamentben az unió állapotáról tartott beszédében tervezi ismertetni saját elképzelését a témáról. Hangsúlyozta: a vita azután is folytatódni fog. A szóvivő szerint az Európai Unió jövőjével foglalkozó mintegy 1700 rendezvényen már eddig 270 ezren vettek részt.

A vita a reformokról azt követően indult meg, hogy Nagy-Britannia lakossága tavaly az unióból való kilépésről döntött. Emmanuel Macron francia elnökké választása után a reformtörekvések új lendületet kaptak. Az eredeti elképzelések szerint a szeptemberi német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után már konkrét javaslatoknak kellene születniük a reformokról, és a decemberi uniós csúcson ki is értékelnék őket.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Uniós biztos: a vártnál több menekültet telepíthetnek át az EU-ba Afrikából és a Közel-Keletről

Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.