2018 október 23., kedd
Jean-Claude Juncker és Angela Merkel - Fotó: AP

Juncker levele Merkelnek

Share

Stabil, erős kormányzatra van szükség Németországban ahhoz, hogy az Európai Unió szembe tudjon szállni a felmerülő globális kihívásokkal – írta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Angela Merkel küldött hétfői levelében. A német kancellárnak a lengyel kormányfő is gratulált, az olaszok ugyanakkor a bevándorlásellenes AfD választási eredményéről vitáznak.

Juncker gratulált a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vasárnapi „történelmi” győzelméhez, ugyanakkor erős koalíciós kormány mielőbbi felállítását sürgette, és ehhez sok szerencsét kívánt.

„Európának minden korábbinál jobban szüksége van egy stabil német szövetségi kormányra, olyanra, amely képes hozzájárulni kontinensünk jövőjének alakításához” – idézett a levélből Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője.

A brüsszeli testület szokásos napi sajtóértekezletén egyebek mellett a kormányzó uniópártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödéséről is megkérdezték a szóvivőt, aki erre annyit válaszolt, hogy „bíznak a demokráciában”.

Mint mondta, Juncker hangsúlyozta, hogy „nincs helye önelégültségnek, nem szabad összemosni az intézkedéseink vitatóit az olyanokkal, akik egyszerűen az Európai Unió lerombolásában érdekeltek, fel kell venni a küzdelmet a populista diskurzus ellen, jobban elmagyarázva Európát”.

Németországban vasárnap szövetségi parlamenti választást tartottak, amelyet a szavazatok 33 százalékának megszerzésével a CDU/CSU nyert meg, de a pártszövetség támogatottsága 8,6 százalékponttal visszaesett a 2013-ban elért 41,5 százalékhoz képest. Szakértők szerint a legvalószínűbbnek egyelőre egy hármas koalíció létrehozása tűnik a CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek részvételével.

Az olaszok az AfD-ről vitáznak

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kijelentette, hogy a német választások eredményét a migrációs politika „erőteljesen” meghatározta. Hangsúlyozta, hogy az AfD-t olaszellenes és főleg Európa déli részével szemben álló pártnak tartja.
Olaszország feladata lehet az ellensúly teremtése, vagyis „megakadályozhatja, hogy Németországból erős nyomás induljon a Földközi-tenger térségében található országokkal szemben” – mondta Antonio Tajani, hozzátéve, hogy az AfD Európa déli részével szembeni pártként jött létre.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezére az AfD szereplését üdvözölve kijelentette, hogy Olaszország számára nem az AfD, hanem Angela Merkel kancellár jelentett veszélyt. Salvini szerint az egyetlen különbség az AfD és az Északi Liga között az, hogy az olasz párt a tavaszi parlamenti választásokon kormányra kerül. „Ha az euroszkeptikus erő Németországban, amely az EU-politikák legkedvezettebb országa, 13 százalékot szerzett, képzelhetjük, mi történhet máshol” – írta a Twitteren Carlo Sibilia, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselője.

Renato Brunetta, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője szerint Európában pont került a német hegemóniára. Enrico Letta volt olasz miniszterelnök, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa úgy nyilatkozott, a német választások eredményével Németországban is politikai válság indult meg. A németek eddig a válsággal szemben „immunisnak tűntek, de egyik pillanatról a másikra vége lett hetven év kétpólusú politikának, amely meghatározta Európát is” – vélte Letta.

Walter Veltroni PD-politikus nehéz időszakot vár, pedig – hangsúlyozta – Európa számára a legnagyobb veszélyt jelenleg éppen a bizonytalanság, az instabilitás jelenti. Veltroni szerint a német, olasz és az egész európai baloldal kudarcát az adja, hogy a baloldal túl lassan ad választ a kihívásokra, és „még mindig a globalizáció totemjének imádatában él”.

Paolo Gentiloni kormányfő és az olasz balközép miniszterelnök-jelöltje, Matteo Renzi még nem kommentálta a németországi eredményeket.

A „nagy Merkel kis győzelméről” írt az olasz sajtó, hangsúlyozva, hogy Angela Merkel gyengülése Emmanuel Macron francia elnök európai reformterveinek is szárnyát szegheti. Elemzők szerint Róma attól tart, hogy eddigi szövetségese, Angela Merkel mostantól kevésbé elnéző lesz, ami az olasz államadósság hiányát illeti, valamint Berlin szigorítani fog a migráción is, amelyben eddig a kvótapolitikát támogatta, tehát az olaszországi menedékkérők szétosztását.

MTI/hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.