2018 december 14., péntek
Babos Tamás (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Kádár árulását leplezi le új filmjében Babos Tamás

Share

„Abban nőttünk fel, hogy minden rendben van, Kádár apánk mindent rendez, aztán kiderült, hogy egyáltalán nincs így. Sőt, az egész tulajdonképpen árulás” – így fogalmazott Babos Tamás operatőr-rendező, legújabb filmje, a Négy nap bemutatása kapcsán. A Magyar Média Mecenatúra Program Nemeskürty István-pályázatán támogatott filmet november 4-én, 21.45 perckor mutatja be a Duna Tv.

Valószínűleg a Négy nap sem fog kevesebb elismerést kapni, mint Babos Tamás első rendezése, a Budapest ostroma című film, amellyel a rendezőt hívták többek között brazil, brit vagy francia filmfesztiválokra is. A film megjelenését november 4-re időzítették, hiszen ekkor indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, amelynek célja a forradalom leverése volt.

Babos Tamás a film megjelenése kapcsán adott interjút a Médiatanács-blognak, amelyben hangsúlyozza, hogy maga is a Kádár-rendszerben nőtt fel, és miután ő és kortársai sokáig hittek a „legvidámabb barakkban”, a rendszerváltozás utáni időszak, a felnőtt-lét és a valós helyzetet láttató történelmi összefoglalók felnyitották az akkori generáció szemét.

„Abban nőttünk fel, hogy minden rendben van, Kádár apánk mindent rendez, aztán kiderült, hogy egyáltalán nincs így. Sőt, az egész tulajdonképpen árulás. És engem ez motivált a leginkább a film elkészítésében: hogy leleplezzük azt az árulást, amit Kádár moszkvai útja jelentett” – részletezte a rendező.

A film időrendben követi Nagy Imre és Kádár nyilatkozatait, és a készítők szerint rendkívül tanulságos volt ráeszmélni, hogy miként vált egyik pillanatról a másikra semmissé a forradalom minden addigi eredménye.„Ez még most is megrázó volt számomra” – tette hozzá Babos Tamás.

A rendező arról is beszélt, hogy igazán csak a forgatások közben szembesültek a nagy vérontásokkal. Babos Tamás elmondta, hogy mindenki tudja, hogy az oroszok jöttek és lőttek, de voltak olyan városrészek, amelyeket rommá lőttek, bizonyos részeket teljesen megsemmisítettek.

A mecenatúraprogrammal kapcsolatban a rendező arról beszélt, hogy nagyon jónak tartja, hogy a magyar történelemmel kapcsolatos dokumentumfilmeket nem két fillérből kell elkészíteni, illetve, áldásosnak tartja, hogy van egy látható költségvetés, amellyel lehet kalkulálni. Megemlítette azt is, hogy nagyon sok olyan történelmi dolog van Magyarországon, amelyekre érdemes reflektálni.

„Sajnálatos, de nagy szükségünk van ezekre a tisztánlátás végett, és arra is, hogy legyen ezeknek a filmeknek megfelelő megjelenési fóruma” – zárta szavait Babos Tamás.

A filmet november 4-én, 21.45 perckor mutatja be a Duna Tv.

forrás: Mediatanacs.blog.hu / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.