2017 október 17., kedd
Képünk illusztráció (MTI Fotó: Tréba Ákos)

I. Károly király és Nagy Lajos okleveleit vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank

Share

A középkori magyarországi hivatali írásbeliség pótolhatatlan forrásai, a Rakovszky-iratgyűjtemény a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) gyűjteményébe került.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár program keretében 27 millió forintért megvásárolta a 65 dokumentumot, köztük középkori okleveleket is tartalmazó Rakovszky-iratgyűjteményt, amely ötéves letétben a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) gyűjteményébe kerül – közölte a jegybank.

A közlemény szerint a 65 dokumentum összesen 80 oklevél szövegét tartalmazza, ebből 51 középkori eredetű. A Rakovszky-család történetét a 13. századi írott forrásokig tudják a szakemberek visszavezetni. A most felajánlott iratanyag jelentőségét elsősorban a Kocsóc (szlovákul Kocovce, németül Hochk) és a szomszédos birtokokra vonatkozó 38 középkori oklevél adja. Mint írják, az anyag a középkori magyarországi hivatali írásbeliség pótolhatatlan forrásai.

A legrégibb darab 1321-ből való, I. Károly király oklevele. Külön említést érdemel I. Nagy Lajos király 1343. évi két oklevele, amelyekben az uralkodó Demeter fia Kányát és Simon fia Jánost kiemeli a trencséni vár várjobbágyai közül és országos nemességet ad nekik. A dokumentum viszonylag késői emléke a 13. század második felétől felbomló várjobbágyság intézményének.

A családi levéltárban kilenc eredeti királyi oklevél található, amelyek közül Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) király hat eredeti kiadványa is kiemelendő. Az iratanyag 1526 utáni része is számtalan fontos egyedi dokumentumot, királyi, nádori, országbírói oklevelet tartalmaz, legfiatalabb darabja 1818-es keltezésű.

Az iratanyagra vonatkozó adatok szerint a gyűjtemény 1914-ben a kocsóczi kúriában volt, Rakovszky Antal őrizete alatt. Ezt követően – ismeretlen időben és helyen – mikrofilm készült róla, amely a Szlovák Nemzeti Levéltárba került. Az iratanyag a család tulajdonában maradt, Budapestre került. Az MNB Értéktár programja számára az örökösök ajánlották föl megvételre.

A 27 millió forintért megvásárolt különleges értéket képviselő gyűjteményt a magyar nemzet kulturális örökségének részeként az MNL Országos Levéltára fogja őrizni – olvasható a közleményben, amely kitér arra is: az MNB minden esetben a jogszabályok által meghatározott öt éves letétben helyezi el közgyűjteményekben és múzeumokban az Értéktár programban megvásárolt műkincseket.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Vashegyi György került az MMA élére

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet …

2 hozzászólás

 1. Géczi Gábor

  Vajon, ma 2017 tavaszán, ennyire nem vagyunk tisztában, az adott történelmi korok “technikus – terminusaival”..?”? Milyen fogalmazást / gondolatiságot takar a következő 3 szó : ” középkori magyarországi hivatali írásbeliség”…?”?
  Mennyivel szebben hangzana így a mondat : a középkori MAGYAR KIRÁLYSÁG hivatali írásbeliség…?”?
  Sőt lehetne MAGYAR BIRODALOM is, mert a magyar királyok által használt címei alapján lásd : http://lexikon.katolikus.hu/M/magyar%20kir%C3%A1ly%20c%C3%ADmei.html
  Természetesen a Habsburg időktől kezdve, még jobban kiegészültek ezek a címek…!”!
  Milyen törvény vagy egyéb okok miatt nem “akarják” használni manapság a MAGYAR KIRÁLYSÁG fogalmat, mely 1946. január 31.-ig használatos volt a politikai életünkben…?”?
  Ilyen felfogással nem lehet “egészséges” nemzettudatot tanítani…!”!

 2. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  Nagyon helyes! Így gazdálkodik egy jó gazdaságpolitika.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.