2019 szeptember 18., szerda
Répás Zsuzsanna

Kárpát-medencei jogsegélyszolgálat a határon túli magyarokért

Share

Már a közeljövőben felállhat a Kárpát-medencei jogsegélyszolgálat hálózata a magyarok lakta határon túli területeken – mondta el szombaton Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Pozsonyban.

Répás ZsuzsannaRépás Zsuzsanna a jogsegélyszolgálatról a Pozsonyi Magyar Intézetben – a Kárpát-medencei fiatal politológusok konferenciájának keretén belül tartott – előadása során beszélt. Mint elmondta: a hálózat tevékenységének tárgyát jogi és diplomáciai segítségnyújtás képezi majd, és azt a célt irányozza: “Ha valakit bántódás ér magyarsága miatt, akkor legyen kihez fordulnia.” A konkrét segítségnyújtás mellett a hálózat határon túli szakemberek számára szakmai képzéseket is szervez majd. A hálózat már működő határon túli magyar szervezetekre alapoz. Hozzátette: a hálózatot egyetemi bázisokkal szeretnék kiegészíteni, ezzel kapcsolatban már folynak az egyeztetések és egy-két héten belül eldől, hogy erre milyen módon kerül sor.

A magyar nemzetpolitika célkitűzései kapcsán – a legutóbbi népszámlálás eredményeivel összefüggésben – Répás Zsuzsanna megállapította: megoldást kell találni a határon túli magyar közösségek létszámfogyására. Rámutatott: a határon túli magyar közösségekben – az előző népszámlálás eredményeihez képest – 10 százalék feletti volt a létszámfogyatkozás, ennek okai pedig nem csak a demográfiai trendekben keresendő, hanem abban az asszimiláció és az elvándorlás jelensége is komoly szerepet játszik.

“Nem tudjuk, hová lett az utolsó népszámlálás kimutatásai szerint eltűnt 110 ezer magyar” – mutatott rá a jelenség kapcsán Duray Miklós, a konferencia másik előadója. “Nem lehet tudni, hányan mentek el úgy, hogy nem készülnek vissza” – tette hozzá.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a jelenség elleni harc legjobb eszközének azt tartja, hogy meg kell mutatni, hogy miért jó, miért érdemes magyarnak lenni, és miért érdemes erre büszkének lenni. “Magyarországnak pozitív, erős ország képét kell mutatnia, olyan országét, amelyre lehet számítani” – mutatott rá Répás Zsuzsanna. A szlovákiai magyarok jogállásával kapcsolatban kijelentette: nem látni, hogy megőriznék a status quót, amit az is bizonyít, hogy Szlovákiában megszűnt a kisebbségügyi kormányalelnök posztja. Hozzátette: a status quo megőrzése egyébként sem megoldás, többletjogokra van szükség. Hozzáfűzte: nemcsak többletjogokra, de arra is szükség van, hogy az érintettek éljenek is ezekkel a jogokkal.

A már hatodik alkalommal szervezett – csütörtöktől szombatig tartó – konferenciára Révkomáromban és Pozsonyban került sor. A szakmai konferencia központi témáját a Közép-Európa országainak keretén belül megvalósítható együttműködési lehetőségek adták. A Magyar-szlovák két jó barát… Együttműködési lehetőségek Közép-Európában címmel rendezett  konferencia célkitűzése a szervezők szerint az volt, hogy a fiatal politológus résztvevők a fórum keretén belül megbeszéléseket folytassanak a nemzeti érdek három nagy fontossággal és aktualitással bíró pilléréről, az európai integrációról, a környező országokkal kialakított stratégiai partnerségről és a nemzetpolitikáról.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.