2017 szeptember 19., kedd
Nemzetpolitikai kerekasztal: Potápi Árpád János, Brenzovics László, Toró T. Tibor, Pásztor István, Menyhárt József, Szili Katalin. Moderátor: Répás Zsuzsanna (Fotó: KMKSZ facebook oldala)

A kárpátaljai magyarság sorsáról értekeznek

Share

Nemcsak nálunk indult be a fesztiválszezon a MartFeszttel, hanem ma Felsőszinevéren is elkezdődött a XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, amelyen Menyhárt József, az MKP elnöke is részt vesz.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által szervezett háromnapos tanácskozás nemzetpolitikai kérdéseket áttekintő kerekasztal-beszélgetésén Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kifejtette, a kárpátaljai magyarság életében fontos szerepet játszó fórumon az évek során sok probléma felvetődött, s közülük sokat sikerült az anyaországgal közös erőfeszítéssel megoldani.

Elmondta, a kárpátaljai magyarság nehéz helyzetben van, és aggodalomra ad okot az is, hogy a jövő héten várható az új oktatási törvény megszavazása, amely már nem szavatolja a nemzetiségek jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben heves magyarellenes támadások kezdődtek az ukrán médiumokban, Kárpátalján pedig magyarellenes provokációk történtek, amelyekre nem reagáltak kellőképpen sem a hatóságok, sem az EU. Kiemelte, Ukrajnában nagyon súlyos a szociális helyzet, ezért a munkaképes lakosság milliószám távozik külföldre. A kedvezőtlen folyamatok – mondta – a kárpátaljai magyarokat is érintik, de biztatónak nevezte, hogy a legutóbbi önkormányzati választások eredményeként Kárpátalján a magyarság meghatározó politikai erővé vált. A nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarság  saját erőfeszítéseinek és jelentős mértékben Magyarország, a magyar társadalom szolidaritásának köszönhetően meg tudott maradni közösségként.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott: a nemzetpolitikának nem kell reflektálnia az egyes országok belpolitikájára, felül kell azon emelkednie, mert a helyi magyar szervezetek jobban ismerik a saját országuk helyzetét. A nemzetpolitikának az összmagyarságot kell néznie, és szükség esetén egy-egy nemzetrész esetében kell lépnie. Ezt ők meg is teszik, ám ennek ellenére a határon túli magyarság lélekszáma csökken, iskolákat zártak be emiatt.

Hangot adott azon véleményének, miszerint nincs más út, mint tovább erősíteni a magyar családokat, a nemzettudatot, fejleszteni a külhoni magyar közösségek gazdaságát, erősíteni az ifjúságot. Az államtitkár rendkívül fontosnak nevezte a határon túli magyar pártok összefogását, hozzáfűzve, hogy bűnt követ el az, aki veszélyezteti az egységet.(Forrás: MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.