2020 szeptember 24., csütörtök
A kis szerb falvaknak is behavazott? (A kép illusztráció. Ladánybene madártávlatból.) MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Katasztrofális demográfiai mutatók a Balkánon

Share

A szerbiai települések negyede eltűnőben van. A falvak 86 százalékában csökken a lakosság lélekszáma, közülük 1200-at a teljes elnéptelenedés fenyeget, s ezek teljes területe nagyjából megegyezik Koszovó területével. A „fehér pestisként” is emlegetett negatív tartományba süllyedő születési arányszám komoly aggodalomra adhat okot – hangzott el a kétnapos ‘Élelem Európának’ elnevezésű fórumon.

Megyényi területek néptelendnek el

A negatív demográfiai mutatók mellett a mai falusi lét egyik legnagyobb problémája a falvak rossz gazdasági helyzete, a birtokok felaprózottsága és a mind nagyobb számú elöregedett háztartás. A legnagyobb a baj az ország középső és déli részén, a hegyvidéki falvakban, amelyeket a teljes felszámolás veszélye fenyeget.

Jövőkép? Semmi

“Szerbiában ma több mint 50 ezer üres ház van és még háromszor annyi olyan, amelyek használaton kívül vannak”, hangzott el a szerbiai falvak hanyatlásáról készült tanulmány ismertetőjén. Postahivatala 2000 szerbiai falunak nincs, 500-at nem köt össze aszfaltút a világgal, 2700 településen nem működik óvoda, 230 faluban nincs általános iskola, valamint 173 olyan iskola van Szerbiában, amelyek mindegyikének mindössze 1 tanulója van.

Elméletben – van megoldás

„Ha a lehetőségekről beszélünk, akkor csak az állattenyésztést véve figyelembe, a szerbiai falvak 2040-ig 24 milliárd dolláros nyereségre tehetnének szert” emelte ki beszámolójában Dragan Skoric akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) falubizottságának elnöke.

A gyermeküket egyedül nevelők zöme nő

Minden harmadik szerb család gyermektelennek számít, a házasságkötések száma három évtizede folyamatosan csökken. Szerbia lassan önmagát tünteti el a térképről, festik a sötét jövőképet a belgrádi lapok. A települések vezetői között mindösszesen 6 százalékban találni női polgármestereket, holott az országban mintegy 190 ezerrel több nő él, mint a férfi. Megugrott a válások száma is. A  nők 80 százalékos arányban szerepelnek a gyermekeiket egyedül nevelő szülők szomorú statisztikájában.

Nemi diszkrimináció

A hírek szerint a munkanélküliség a fiatal nők körében a legnagyobb probléma: 15 és 24 év között nehezen vagy sehogysem találnak állást, míg a tavalyi évben az egyetemre íratkozók 56 százaléka éppen a szebbik nem soraiból került be valamilyen felsőfokú intézménybe. A diplomások majdnem 60 százaléka is hölgy. Mégsem példaértékűek a nemi arányok Szerbiában. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia 90 százaléka férfiakból áll, és ennek az intézménynek a 176 éves fennállása óta sosem fordult elő, hogy nőt válasszanak az élére – írják a kimutatásokra hivatkozva a szerbiai lapok.

forrás: Hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.