2019 október 21., hétfő
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, CDU elnöke és kormányfőjelöltje az Alsó-Szászország szövetségi államban fekvő Cuxhavenben rendezett kampányrendezvényen 2017. augusztus 15-én. Németországban szeptember 24-én tartanak parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Focke Strangmann)

Kényszerpályára került Merkel

Share

A német kancellár kényszerpályára került, és ezt koalíciós partnere okozta – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense kedden arra reagálva, hogy megállapodott menekültügyi vitája lezárásáról a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU).

Gálik Zoltán szerint még nem lehet azt mondani, hogy végleges megállapodás körvonalazódna, mivel a konkrét jogszabályi változtatások a következő hetekre, hónapokra maradnak.

Úgy fogalmazott: a koalíciós partner CSU mindenképpen abba az irányba akarta terelni Merkelt, hogy valamilyen új, az eddigiektől radikálisan eltérő megoldást alkalmazzon. Jelezte: a külső helyzet is változott, hiszen Olaszország is “radikálisan más megoldás kimunkálásába kezdett”, más kérdés, hogy ez mennyire felel meg a nemzetközi jognak.

Gálik Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy Angela Merkel azt mondta, az európai megoldás helyett bilaterális vagy multilaterális alapra kell helyezni a kérdést, ami erősítheti a német vezető szerepet az európai integrációban.

Szólt arról is: azzal, hogy a németek zárt tranzitzónákat irányoznak elő, dominóeffektust indíthatnak el. Az osztrákok már jelezték – folytatta –, hogy ha ez hatékonyan működik, és többen maradnak, akik menekültstátuszért folyamodnának, akkor ők is saját határaikon oldanák meg a problémát.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.