2018 március 21., szerda

Keresztény szemmel a fenntarthatóságról

Share

A Balatonfüredi Értelmiségiek Keresztény Egyesülete mindenkit szeretettel vár előadássorozatának következő állomásán 2018. január 12-én 18.00 órakor a balatonfüredi Református Általános Iskolában.

Vendég: Ifj. dr. Zlinszky János, környezetpolitikai szakértő, egyetemi docens, a “Környezet és fejlődés” környezetjogi főtantárgy alapítója és oktatója a katolikus egyetemen.

Helyszín: Balatonfüred, Iskola utca 2.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Világrekord-kísérlettel hívják fel a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára

2018. a Családok Éve, melynek keretében „Emeljünk magasba minél több gyereket” elnevezéssel egy országos rendezvényt …

2 hozzászólás

 1. göre gábor biró úr

  Hit, vagy értelem? Hit, Tudomány? Vagy/vagy! Egymást kizáró fogalmak! Értelmiségi, ki kétezer éves babonákkal, hazug mesékkel él?

 2. göre gábor biró úr

  Mi bajom a vallásos emberekkel?
  Az a baj velük, hogy vallásosak. A vallásosság szimptómája a szolgalelkűségnek, az önállótlanságnak, a megvezethetőségnek. A vallásos ember alaptermészete olyan, hogy igényli az irányítást, és keresi a tekintélyt, hogy behódolhasson neki. Nem szívesen marad „egyedül”, vágyik a társai elismerésére és retteg attól, hogy kiközösítik. Tetteit valójában ez a sóvárgással vegyes félelem határozza meg. Nem az fontos számára, hogy jó irányba tartson, hanem hogy megmondják neki, merre menjen.
  Nem újdonság, hogy a képmutatás a kereszténység egyik valódi alapköve. Amikor azt mondják: „imádkozom érted”, igazából így értik: „őszintén remélem, hogy a lehető legborzalmasabb módon fogsz szenvedni, én pedig ott állok majd diadalmasan és kiröhöglek, mert most semmiféle hatalmam sincs fölötted, nem tudlak sem meggyőzni, sem megtörni, és mert ezt a tehetetlen vereséget képtelen vagyok elviselni, a jól bevált önámító hazugsághoz folyamodom”.
  Hihetetlen, de igaz: annyira egysíkú, annyira primitív a világképük, hogy el sem tudják képzelni, hogy a vallásuk semmivel sem különb, azoknál, mítoszoknál, amikkel az emberek szórakoztatták egymást amióta világ a világ, és hogy aki legalább alapjáraton járatja az agyát, az képtelen nem észrevenni a hívők számára megkérdőjelezhetetlen, ősi hazugságok valódi természetét.
  Olvastam jobb és bölcsebb könyveket a Bibliánál. Háború, vér, zsarolás, erőszak, vérfertőzés, pedofília, zoofília, kollaboráció és árulás – valamennyi lapból gonoszság árad. Néhányan azt mondhatnák, nem értem a Biblia üzenetét. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a kereszténység nem más, mint rozsdás, ósdi építmény, ami bármelyik pillanatban összeomolhat. Csak azért tart még mindig, mert a hiszékenyek vakon követik a pásztort; kérdések nélkül, gondolkodás nélkül, még csak nem is az ígéret földjére, de az intellektuális mészárszékre. Szóval, azt mondom azoknak, akik esélyt látnak arra, hogy megszegem a szabályaimat és megtagadom önmagam a betegség miatt: csak a holttestemen át!
  Vallásos neveltetése nyomán rengeteg korlátot építenek lelke köré és nemes szép kilátásokat ecsetelnek , jutalmul, ha minden regulát maradék nélkül teljesít. Azt is belé nevelik, hogy ha mindezeket nem tartja be, jön a büntetés, a pokol, az elkárhozás. Bármennyire is akarjuk szépíteni a vallásosság gyakorlását, ezekből, a tanításokból senki nem merít hitet. Márpedig hit nélkül semmit nem ér a vallásosság!

  Kevésbé intelligensek a vallásos emberek?
  Legalábbis egy több mint hatvan vizsgálatsorozatot feldolgozó tanulmány szerint a nem-hívő emberek intelligensebbek azoknál, akik vallásosak. Ennek elsődleges oka a szerzők szerint a vallások irracionális, tényekkel nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható lényegében rejlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.