2020 május 30., szombat
Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kampányindító rendezvényén a budapesti Dürer Rendezvényházban 2017. május 20-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Két baloldali miniszterelnök-jelölt már biztosan van

Share

Egy kihívója már biztosan van a baloldalon Botka Lászlónak és az MSZP-nek: Karácsony Gergely nagyjából ugyanazokat a célokat tűzte ki pártja, a Párbeszéd számára 2018-ra, mint a szocialisták, vagyis hogy ők adják a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét, és hogy a következő egy évben meg kell nyerni egymillió szavazó bizalmát. Az MSZP közben továbbra is Botka László feltételei szerint politizál: a szegedi polgármester sajtóblokádja miatt például a bojkottált újságírókat ma már kérdezni sem engedték – hangzott el az M1 esti híradójában.

Összefogás és egy általuk javasolt miniszterelnök-jelölt – az MSZP és a Párbeszéd is ugyanazokat a célokat tűzte ki a 2018-as választásokra. A szocialista Botka Lászlónak a baloldalon egy kihívója már biztosan van: Karácsony Gergely szombaton hivatalosan is megtartotta kampánynyitó rendezvényét.

A politikus beszédében azt hangoztatta, hogy a Párbeszéd minden olyan baloldali párt támogatására számít, amelyeknek nincs közük a 2010 előtti kormányokhoz, vagyis az MSZP-hez és a DK-hoz. Mindeközben a szocialisták is arról beszéltek, hogy a kisebb pártoknak szerintük mögéjük kellene felsorakozniuk.

Az MSZP és a Párbeszéd ráadásul egymással egyidőben, sőt, ugyanabban az épületben tartott rendezvényt.

A szocialisták azért hirdettek meg sajtótájékoztatót, hogy beszámoljanak a párt elnökségi és választmányi üléséről. A párt sajtófőnöke azonban az esemény elején bejelentette, hogy folytatják az általuk kormányközelinek tartott média bojkottját, ezért aki kérdez, az jelezze, hogy honnan érkezett.

A sajtótájékoztató végén viszont már csak azoknak az újságíróknak ajánlották fel a kérdezés lehetőségét, akik nincsenek benne a bojkottban. A sajtóblokádot egyébként Botka László hirdette meg, aki megjelenése óta több feltételt is szabott, nemcsak az MSZP-nek, de azoknak a pártoknak is, amelyekkel elvileg együtt akar működni.

A sajtóbojkott, a vétójog és a feltétlen támogatás mellett a legnagyobb vitát az a feltétel váltotta ki, amelyben kikötötte, hogy Gyurcsány Ferenc ne szerepeljen a közös listán.

Gyurcsány Ferenc korábban egyenesen arról beszélt, hogy szerinte Botka László szánt szándékkal szövetkezik ellene, ehhez pedig a balliberális értelmiség emblematikus alakja, Lengyel László segédkezik.

Botka László akkor a HVG-nek tagadta, hogy politikai lépéseiről egyeztetne Lengyel Lászlóval. Azt mondta: a politológusnak nincs köze az MSZP stratégiájához.

A DK-közeli Nyugatifény blog viszont legutóbb egy olyan fotót tett közzé Botka Lászlóról, amelyen éppen Lengyel Lászlóval beszélget egy étterem teraszán. A cikk úgy fogalmaz: amellett, hogy így már érthető Botka László durván kirekesztő politikája, a kép alapján a szegedi polgármester szavahihetősége is megdőlni látszik.

forrás: M1 Híradó / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.