2018 június 25., hétfő
A hetés a Lendva vidéki falvakat jelenti Szlovénia magyarországi határvonalán (MTI-fotó: Varga György)

Kétmillió euróval támogatja a szlovén kormány a muravidéki magyar kisebbség fejlesztési projektjeit

Share

A szlovén kormány 2020-ig kétmillió euró támogatást nyújt a szlovéniai magyar kisebbség fejlesztési projektjeihez a Muravidéken, ennek keretében támogatási szerződést írt alá Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke kedden Ljubljanában.

A pénzügyi hozzájárulás célja az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott térség gazdasági tevékenységének fejlesztése, új munkahelyek létrehozását, valamint a meglévők megőrzése, új infrastruktúra kialakítása és a meglévő fejlesztése, továbbá a térség turisztikai vonzerejének növelése. A jelenlegi szerződés 1,6 millió euróról szól, egy 360 ezer eurós projekt már lezárult.

Pocivalsek a sajtónak úgy nyilatkozott: a szlovén–magyar kapcsolatok kiválóak és az utóbbi években erősödtek, ehhez pedig nagyban hozzájárultak a határ két oldalán élő nemzeti kisebbségek. Szlovénia támogatni kívánja a Muravidék gazdasági fejlődését, a kis- és középvállalkozók lehetőségeinek bővülését. A turizmus fejlesztése pedig a térség kultúrájának és nyelvi identitásának a megőrzését is célozza – hangsúlyozta. Horváth Ferenc az MTI-nek elmondta: a program hároméves időtartamra szól (2017–2020), és azok vehetnek részt benne, akik az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen tevékenykednek, valamint hozzájárulnak a megfogalmazott célok megvalósításához.

Kiemelte, hogy négy pályázati kiírásra jelentkezhetnek az érdeklődők: vállalkozói befektetések ösztönzésére, idegenforgalmi kapacitásbővítésre és termék előállításra, EU-s pályázatokhoz szükséges önrészre, valamint turisztikai marketing tevékenységre.

A magyar közösség szempontjából nagyon fontos szerződésről van szó; mind Szlovénia, mind Magyarország felismerte, ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradhassanak és megerősödhessenek, támogatni kell a gazdasági és a kulturális tevékenységüket – hangsúlyozta a magyar politikus. Magyarország az elmúlt fél évben több mint 1,2 milliárd forintnyi támogatást nyújthatott szlovéniai magyar gazdáknak és vállalkozóknak.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

A jó magyar-ukrán kapcsolatokban „vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.