2018 december 17., hétfő
A hetés a Lendva vidéki falvakat jelenti Szlovénia magyarországi határvonalán (MTI-fotó: Varga György)

Kétmillió euróval támogatja a szlovén kormány a muravidéki magyar kisebbség fejlesztési projektjeit

Share

A szlovén kormány 2020-ig kétmillió euró támogatást nyújt a szlovéniai magyar kisebbség fejlesztési projektjeihez a Muravidéken, ennek keretében támogatási szerződést írt alá Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke kedden Ljubljanában.

A pénzügyi hozzájárulás célja az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott térség gazdasági tevékenységének fejlesztése, új munkahelyek létrehozását, valamint a meglévők megőrzése, új infrastruktúra kialakítása és a meglévő fejlesztése, továbbá a térség turisztikai vonzerejének növelése. A jelenlegi szerződés 1,6 millió euróról szól, egy 360 ezer eurós projekt már lezárult.

Pocivalsek a sajtónak úgy nyilatkozott: a szlovén–magyar kapcsolatok kiválóak és az utóbbi években erősödtek, ehhez pedig nagyban hozzájárultak a határ két oldalán élő nemzeti kisebbségek. Szlovénia támogatni kívánja a Muravidék gazdasági fejlődését, a kis- és középvállalkozók lehetőségeinek bővülését. A turizmus fejlesztése pedig a térség kultúrájának és nyelvi identitásának a megőrzését is célozza – hangsúlyozta. Horváth Ferenc az MTI-nek elmondta: a program hároméves időtartamra szól (2017–2020), és azok vehetnek részt benne, akik az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen tevékenykednek, valamint hozzájárulnak a megfogalmazott célok megvalósításához.

Kiemelte, hogy négy pályázati kiírásra jelentkezhetnek az érdeklődők: vállalkozói befektetések ösztönzésére, idegenforgalmi kapacitásbővítésre és termék előállításra, EU-s pályázatokhoz szükséges önrészre, valamint turisztikai marketing tevékenységre.

A magyar közösség szempontjából nagyon fontos szerződésről van szó; mind Szlovénia, mind Magyarország felismerte, ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradhassanak és megerősödhessenek, támogatni kell a gazdasági és a kulturális tevékenységüket – hangsúlyozta a magyar politikus. Magyarország az elmúlt fél évben több mint 1,2 milliárd forintnyi támogatást nyújthatott szlovéniai magyar gazdáknak és vállalkozóknak.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Résztvevők vonulnak a Székelyek nagy menetelésén Kovászna megyében, Réty és Szentivánlaborfalva között 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Beliczay László

Centenáriumi székely nagygyűlés készül

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.