2017 szeptember 19., kedd

Kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor

Share

A kedden délelőttre tervezett ünnepélyes zászlófelvonással hivatalosan is kezdetét veszi a szlovákiai magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor, amelybe az első vendégek már a fesztivál hétfői, nulladik napján megérkeztek.

A Gombaszögi Nyári Tábort – amelynek elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza – jelenlegi formájában már tizedik éve rendezik meg, a tábort a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat, illetve a Sine Metu polgári társulás szervezi több más diákszervezettel együttműködve. A tábort idén július 10. és 16. között tartják régi-új helyszínén, a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi-völgyben található kempingben, ahová a tavalyi évben költözött vissza Krasznahorka-váraljáról.

A tábor programján több tucat – főként könnyűzenei és népzenei – fellépő műsora mellett politikai és közéleti témájú előadások egész sora szerepel, a szervezők közlése szerint a látogatók több, mint 250 program közül válogathatnak.

Az előadások és panelbeszélgetések közül a szervezők szerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt vezetőinek kerekasztal-beszélgetése számíthat a legnagyobb érdeklődésre. A fórumon, amelyet szerdán délután tartanak, az MKP részéről Menyhárt József pártelnök, a Most-Híd képviseletében pedig Ravasz Ábel alelnök vesz részt.

A táborba több hivatalos magyarországi vendéget is várnak, köztük Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárát, aki Bárdos Gyulával, a Csemadok elnökével a tábor hivatalos megnyitóján veszt részt kedden délelőtt. A megnyitó után a fesztivál helyszínén átadják Tompa Mihály újrafaragott szobrát is. A műalkotást – amelyet a kassai Éliás Ádám szobrászművész készített el a költő születésének 200. és a reformáció 500. évfordulója alkalmából – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezi le.

A táborban szó lesz a felvidéki magyar közélet egyik kiemelt témájáról, a nyelvhasználatról, illetve a nyelvi jogok kiterjesztésének lehetőségeiről is. Erről az erdélyi, Igen, tessék! elnevezésű civil mozgalom aktivistái és a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom tagjai osztják meg tapasztalataikat a hallgatókkal.

A Gombaszögi-völgyben lévő kemping már tavaly átesett egy részleges felújításon, ám a szervezők szerint az idén is több újdonságra számíthatnak a táborba látogatók. Orosz Örs, a tábor főszervezője az MTI-nek elmondta: újításnak számítanak a tábor lekövezett utcái, új programhelyszínek készültek, ezek száma így elérte a tizenegyet, a már meglévő színpadok közül többet lefedtek, készült egy új sportpálya, egy medence és egy kötélcsúszda is.

A korábbi évek felhozatalához képest némileg változott a zenei program is, több lett a rock és kibővült a népzenei programok száma. “Tavaly olyan visszajelzéseink voltak, hogy kevés volt a rock, így idén ezen a vonalon beerősítettünk, fellép majd a Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega” – mondta a főszervező, aki a zenei programok közül kiemelte még a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezésében megvalósuló népzenei programokat és koncerteket, köztük a Parno Graszt, a Tindia együttes és a Dobroda zenekar fellépését is. A hét zenei felhozatalában szerepel a Halott Pénz, a Csík zenekar, a Quimby, az Arizóna, a SoulFool Band és Antonia Vai koncertje is.

A rendezvény részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.