2018 október 23., kedd
Carles Puigdemont és felesége, Marcela Topor (MTI/EPA/Robin Townsend)

Kiadták az európai elfogatóparancsot Puigdemonték ellen

Share

A spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kormányának egykori négy tagja ügyében – jelentette be a bíróság. A vád lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények. A leváltott katalán elnök barbárnak nevezte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért “be akarja börtönözni a másként gondolkozókat”.

A spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja ellen – jelentették be hivatalosan Madridban.

Carmen Lamela bírónő előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.

A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak.

Amint a parancs megérkezik a belga hatóságokhoz, a La Libre Belgique belga napilap szerint  az iratot lefordítás után továbbítani fogják a belga ügyészségnek, majd a vizsgálóbíró dönt arról, hogy az öt érintettet előzetes letartóztatásba kell-e helyezni. A bíró dönthet az elfogatóparancs elutasítása mellett is vagy bizonyos feltételek mellett meghagyhatja szabadságukat is.

A büntetés-végrehajtási tanács kamarája ezt követően megvizsgálja a kérelem érvényességét. Ha a spanyol megkeresés összhangban áll a belga joggal, akkor döntés születhet a volt katalán kormánytagok spanyol bíróságnak történő átadásáról akkor is, ha a fellebbezés lehetősége még nyitva áll az érintettek előtt.

A belga hatóságoknak három hónapjuk van az eljárás lebonyolítására. Puigdemont kijelentette, hogy nem tér vissza Spanyolorszába, de teljes mértékben együtt fog működni a belga hatóságokkal.

Puigdemont “kész” indulni a decemberi katalóniai választásokon

A leváltott katalán elnök barbárnak nevezte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért “be akarja börtönözni a másként gondolkozókat”.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Brüsszelben kijelentette, hogy “kész” indulni a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választáson.

“Készen állok a jelöltségre (…), kampányolni bárhonnan lehet” – emelte ki a múlt pénteken menesztett, hétfő óta Brüsszelben tartózkodó Puigdemont az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

“Legitim kormányzatként tekintünk magunkra. Muszáj folytonosságnak lennie ahhoz, hogy elmondjuk a világnak, mi folyik Spanyolországban” – hangsúlyozta.

A korábbi elnök emellett bírálta a szerinte “barbár” módon viselkedő Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért “be akarja börtönözni a másként gondolkozókat”.

MTI / Polgárportál

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.