2019 szeptember 18., szerda

Kihelyezték az első magyar nyelvű közlekedési táblát Szlovákiában

Share

Kihelyezték az első magyar nyelvű vasúti táblát Szlovákiában. A nagyvárosok helyett az egyik legkisebb község vasútállomására került fel az első magyar nyelvű névtábla – hangzott el az M1 Ma délelőtt című műsorában.

A táblát az állomás épületének mind a négy oldalára kihelyezték. Azok mérete, színe és betűtípusa teljesen megegyezik a szlovák felirattal.

A helyi magyar közösség örömmel vette Érsek Árpád közlekedési miniszter rendeletét, miszerint 55 vasúti állomáson kell kihelyezni a kétnyelvű állomásnévtáblákat: 54 állomáson magyarul, egy állomáson ruszinul kerülnek ki a feliratok.

Azt gondolom, hogy ez járt. Ennek olyan természetesnek kellett volna lenni, mint ahogy a nyugati modellek sokasága bizonyítja. Ehhez nem 27 év harc után kellene hozzájutni. Hála Istennek vannak ilyen táblák, és legyen minél több. Munka van még elég. Ez csak a kezdet remélhetőleg – nyilatkozta Furik Csaba, a Magyar Közösség Pártjának megyei képviselője.

A jelenlegi törvényi keretek kizárólag azokon a vasútállomásokon engedélyezik a kisebbségi nyelvű megjelölést, ahol a személyvonatok rendszeresen megállnak, és lehetséges az utasok le- és felszállása. A megállók esetében a kétnyelvű táblák kihelyezésére a törvény szerint nincs lehetőség.

Azokon az állomásokon helyeznek ki kétnyelvű táblákat, ahol a kisebbség aránya a meghaladja a 20 százalékot – tette hozzá Martina Pavliková, a szlovák vasúttársaság szóvivője.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalom törvénymódosítást szorgalmaz. Ha a megállókra is érvényes volna a rendelet, úgy még 66 tábla kerülhetne ki. A szaktárca közölte: előkészítik az idevágó rendeletek módosítását. Úgy vélik, a kétnyelvű táblák kihelyezése pozitívan hat a nemzetiségek együttélésére, a kölcsönös megértést, az utasok tájékozódását szolgálja.

A következő napokban a komáromi és a dunaszerdahelyi vasúti táblák kihelyezése következik. A többi vasútállomáson a kisebbségi táblákat az év folyamán helyezik ki.

forrás: M1/Ma délelőtt / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.