2017 szeptember 20., szerda
Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója (MTI Fotó: Nemes János)

A kisebbségellenes oktatási törvény megvétózását kéri az ukrán elnöktől Kárpátalja kormányzója

Share

Arra kéri Petro Porosenko ukrán elnököt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, hogy ne írja alá a Legfelsőbb Tanács (parlament) által kedden elfogadott oktatási törvényt, mert az ellentmond a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának, a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvénynek és azoknak a nemzetközi megállapodásoknak, amelyeket Ukrajna a szomszédos országokkal kötött.

Az ukrajnai megye vezetője a Moskal.in.ua című hivatalos honlapján pénteken megjelent közleményében kiemelte: a Legfelsőbb Tanácsban (nem kis) szavazattöbbséggel elfogadott oktatási törvény nem felel meg az Ukrajna által 2003-ban ratifikált Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának, a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvénynek és azoknak a nemzetközi megállapodásoknak, amelyeket Ukrajna a szomszédos országokkal kötött. Emlékeztet arra, hogy a nemzeti kisebbségekről szóló törvény 6. cikkelye szerint “az állam szavatolja minden nemzeti kisebbség számára a jogot a nemzeti-kulturális autonómiához: az anyanyelv használatához és az anyanyelven történő tanuláshoz vagy az anyanyelv tanulásához az állami intézményekben, vagy a nemzeti-kulturális szövetségek révén, a nemzeti kulturális hagyományok fejlesztéséhez, a nemzeti jelképek használatához, a nemzeti ünnepek megtartásához (.)”.

A kormányzó hozzátette: Ukrajna a kisebbségi nyelvekre közvetlenül vonatkozó számos nemzetközi jogi egyezményt ratifikált, így az említett nyelvi chartán kívül a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt, az ENSZ nyilatkozatát a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól, valamint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Idézte az ukrán alkotmány 9. cikkelyét, amely szerint a Legfelsőbb Tanács által kötelező érvényűként elfogadott, hatályos nemzetközi szerződések Ukrajna nemzeti jogrendjének a részét képezik.

Hennagyij Moszkal arra is rámutatott, hogy a most elfogadott oktatási törvény több rendelkezése ellentmond az Ukrajna által Moldovával, Romániával és Magyarországgal kötött kétoldalú megállapodásoknak, amelyek kötelezik Ukrajnát a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak biztosítására. Az ukrán alkotmány 22. cikke értelmében az új törvények elfogadásánál az alkotmányban rögzített emberi jogok és szabadságjogok nem szüntethetők meg, és nem szűkíthető a létező jogok és szabadságjogok tartalma – emlékeztet, megjegyezve, hogy az ukrán alkotmány 24. cikkelye szerint az állampolgárok egyenlő alkotmányos jogokkal és szabadságjogokkal rendelkeznek, és egyenlők a törvény előtt. “Nem létezhetnek faji, etnikai vagy szociális alapú, nyelv vagy egyéb jegyek szerinti előjogok vagy korlátozások” – írja a kormányzó, kiemelve: az ukrán alkotmány 53. cikke értelmében a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó állampolgároknak törvény szavatolja a jogot az anyanyelven történő tanuláshoz.

“Szeretném különösképpen hangsúlyozni, hogy a Kárpátalján élő nemzetiségi kisebbségek tagjai Ukrajna törvénytisztelő állampolgárai, akik törekednek az államnyelv tökéletes elsajátítására. Erre való tekintettel azzal a kéréssel fordulok Petro Porosenkóhoz, Ukrajna elnökéhez, hogy vétózza meg az elfogadott törvényt, vagy küldje vissza a Legfelsőbb Tanácsnak módosításokkal” – közölte a megyevezető.

Hennagyij Moszkal úgy véli, védeni kell az ukrán nyelvet, de nem a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek korlátozásával. Szerinte az oktatási törvényt megszavazó honatyák abszolút többsége nem soknemzetiségű régiókból származik, ezért nem érti azok sajátosságait. Kárpátalja soknemzetiségű megye, ahol a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának rendelkezéseit egyszerre három nyelvre – a románra, szlovákra és magyarra – vonatkozóan alkalmazzák, ezért is érthetetlen Ivan Baloga kárpátaljai képviselő álláspontja, aki olyan egyéni választókörzetből jutott a parlamentbe, amelyben a választók jelentős része magyar, és ő mégis a jogaik és szabadságjogaik szűkítése mellett szavazott – írja a kormányzó, megjegyezve, hogy szerinte Ivan Baloga politikai karrierjének ezzel befellegzett.

A megyevezető közleménye végén név szerint felsorolta, hogy az ukrán parlament tíz kárpátaljai képviselője hogyan szavazott az oktatási törvény elfogadásakor. A listából kitűnik, hogy egyedül Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke voksolt a jogszabály ellen, míg öten igennel szavaztak, ketten nem szavaztak, egy képviselő pedig nem volt jelen.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.