2018 június 25., hétfő
A kép illusztráció - MTI Fotó: Vajda János

Kísérleti program indul a cigányság felzárkóztatására

Share

A területi felzárkózást segítő programot indít a kormány összesen kétmilliárd forintból az öt leghátrányosabb helyzetű járásban – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon.

Czibere Károly hangsúlyozta, a “Végtelen lehetőség” elnevezésű program keretében az öt érintett járásban – Cigánd, Gönc (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Kunhegyes (Jász-Nagykun-Szolnok), Baktalórántháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Sellye (Baranya) – egyenként 400 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre, a nyertes programokat négy év alatt kell megvalósítani.

A pályázatokat június 1-jétől szeptember 29-éig lehet benyújtani.

Az államtitkár a program legfontosabb céljának nevezte, hogy a leghátrányosabb helyzetű járásokban élő embereknek lehetőséget biztosítson a felemelkedésre. Emlékeztetett arra, hogy az előző hat évben, a társadalmi felzárkózás stratégiája keretében megalkotott programok során számtalan jó ötlet, módszer született az egyes településeken, és ezek kézzelfogható eredményeket hoztak.

Az államtitkár kiemelte: a kormány az új kísérleti modellprogram segítségével is a kiváló helyi kezdeményezéseket szeretné támogatni, de mivel a problémák – például az alulképzettség, az alulfoglalkoztatottság, a szociális gondok – nem állnak meg a települések határainál, a lehetőségeket járási szintre emelik.

Ennek során összekötik a problémakör egészségügyi, lakhatási, szociális és foglalkoztatási vonatkozásait, és komplex módon kívánnak segíteni. Abban viszont nem változik a rendszer, hogy továbbra is szeretnének a problémákhoz “közel menni”, feltárni a gondokat és célzottan adni ezekre hatékony választ – közölte.

Czibere Károly elmondta azt is, hogy elsősorban nagyobb, országos hálózattal rendelkező civil, karitatív vagy egyházi kötődésű szervezetek pályázatait várják, mert ezek már jól ismerik a kormányzat céljait, a módszereket, van rálátásuk, tapasztalatuk a programok sikeres végrehajtásában.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem romaprogramról van szó, de azok a problémák, amelyekre megoldásokat szeretnének nyújtani, leginkább a cigányságot érintik. A legfőbb cél az, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekei megkaphassanak mindent, ami szükséges ahhoz, hogy versenyképes felnőttekké válhassanak, a felnőttek pedig piaci alapú munkából tudjanak megélni – mondta az államtitkár.

A sajtótájékoztatón Hörcsik Richárd (Fidesz), a zempléni és abaúji térség országgyűlési képviselője azt közölte, hogy választókerületének két járása, a cigándi és a gönci is érintett a programban.

Hozzáfűzte, hogy már eddig is voltak ezekben a térségekben jó programok, hiszen például Cigándon három olyan szolgáltatóház működik, ahol a nehezebb sorsú családok moshatnak, ebédet készíthetnek, de akár zuhanyozhatnak vagy melegedhetnek is, ha a szükség úgy hozza. Vizsolyban pedig romatanodát adtak át, amely azóta is jól működik.

A képviselő hangsúlyozta, hogy olyan örökölt problémáról van szó, amit nem lehet egyszerre megoldani, csak lépésről lépésre lehet eredményeket elérni. Az irány viszont érezhetően jó – jelentette ki.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

NOE pályázat családbarát önkormányzatoknak

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete pályázatot hirdet önkormányzatok számára. A Családok Évében, három év után ismét, …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Jómagam 1957/58-as tanévben kezdtem el a cigányok felzárkóztatását . Evtizedekig szinte rendszeresen voltak cigánygyerekeim. Állítom , hogy csak így lehet kiemelni őket a nyomorból. DE: A minap megismertem egy cigány férfit , akit a szülei taníttattak , mesterember lett. Három gyermekét ő is szerette volna diplomához juttatni , de sajnos a kevés jövedelme ezt nem tette lehetővé. A nagyfiú–aki 24 éves– mérnök szeretett volna lenni , eljutott az érettségiig , de a családipótlékot megvonták , így a szülők nem tudták fizetni a további tanulást . Sajnos nem mehetett műszaki pályára , megnősült , dolgozik. A középső fiú sem tudott egyetemre menni , pedig ő is jó tanuló volt. A kisleány most érettségizik , de az ő továbbtaníttatása is kétséges. HOL VAN A CIGÁNYOK SZÁMÁRA FÉLRE TETT sok — sok millió ? Kik juthatnak hozzá ? Nagyon szorgalmas , értelmes apukával folytattam beszélgetést !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.