2017 szeptember 20., szerda
Fotó: Dominique Faget / AFP

Korábban is lőtt rá rendőrre a párizsi elkövető

Share

Folyamatos rendőri megfigyelés alatt állt a férfi, aki a börtönben radikalizálódott. Az Iszlám Állam bejelentését ellentét feszíti.

Pár hónappal ezelőtt előállították a párizsi gyilkost, mert attól tartottak, hogy rendőrök elleni támadásra készül, de akkor nem volt elég bizonyíték ellene – jelentette a Híradó párizsi tudósítója. Egy baleset során 2001-ben rátámadt két civil rendőrre, majd mikor előállították, elvette egy rendőr fegyverét és rálőtt. Először 20 évet kapott a három rendőr ellen elkövettet emberölési kísérletért, de a fellebbezés után ezt 15 évre csökkentették, az AFP szerint 2005-óta volt börtönben, ahol radikalizálódott. Georg Spöttle a Ma reggelben (utolsó videó) pedig azt mondta el, hogy jó magaviselet miatt a büntetése tovább csökkent, így 2010-ben szabadulhatott.

Lehet, hogy ez egy másik támadás

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: „Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája” követte el a merényletet – írja az MTI. A The Guardian az AFP-re hivatkozva úgy fogalmaz, hogy a terrorszervezet „A Belga” nevű katonájára utal a közleményben. Ugyanakkor ezzel ellentmond, hogy a férfi francia állampolgár volt.

Mindez két dolgot is jelenthet, miszerint a férfinek „A Belga”, a harcos neve – azt nem tudni, hogy volt-e háborús övezetben. A másik lehetőség, hogy összekeverik valakivel, ami azt jelenti, hogy van egy alvó ügynöke is az IÁ-nak, akinek ilyen jellegű támadást kell elkövetnie – mondta el a Híradó tudósítója.

Elfogató parancs egy belga ellen

Ismert: Francois Molins ügyész tudatta, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai. A Reuters arról számolt be, hogy csütörtökön elfogatóparancsot adtak ki egy veszélyes egyén ellen, aki vonattal jött Belgiumból Franciaországba még csütörtökön, az nem tisztázott, hogy az elkövetőről van-e szó, vagy hogy egyáltalán köze van-e a támadáshoz.

Pénteken az is kiderült, hogy a lövöldözéssel kapcsolatban keresnek egy második gyanúsítottat – ezt Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője jelentette be.

Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott még csütörtökön, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak. Bejelentette, hogy péntek reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.

Az AFP beszámolója szerint egy turista is könnyebben megsérült, a nőt a térdén találta el egy golyó.

Úgy kezelték, mint aki bármikor átfordulhat

Idén februárban tartottak razziát az elkövető lakásán, mert a titkosszolgálatok olyan információkat kaptak, hogy a férfi fegyveres támadásra készül rendőrök ellen – ismertette a részleteket Georg Spöttle. A közvéleményt megdöbbentette az a tény, hogy ekkor elengedték, mert nem találtak semmi bizonyítékot – emelte ki a biztonságpolitikai szakértő .

Ami még megdöbbentette a közvéleményt, hogy az elkövető Párizs egy kertvárosi részén, polgári környezetben lakott, nem pedig egy elgettósodott, migránsok által lakott külvárosban, ami a terrorizmus melegágya – tette hozzá a Spöttle.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetett még szabadlábon, akiről feltételezik, hogy fegyveres támadásra készül. Újra beigazolódott, hogy akit figyeltek a titkosszolgálatok, tényleg merényletet követ el – húzta alá a szakértő.

forrás: M1/Ma reggel, MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Egyhangú szavazással elítélte az Országgyűlés az ukrán oktatási törvényt

Egyhangú szavazással fogadta el az Országgyűlés kedden azt az ötpárti határozati javaslatot, amely “a jogtipró …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.