2020 június 5., péntek
Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár. MTI Fotó: Mónus Márton

Kormányzati adományból újult meg egy iraki keresztény település

Share

Közel kétmillió eurós magyar adományból újították fel Irakban azt a keresztény települést, amelyet az Iszlám Állam tarolt le, a helybeliek pedig köszönetük jeléül átkeresztelték városukat: úgy nevezik, hogy Tell-Aszkuf – Magyarország leánya – írta a Magyar Idők hétfőn.

A lapnak adott interjúban Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára elmondta: az elmúlt másfél évben összesen 4,5 milliárd forintot fordítottak az üldözött keresztények megsegítésére annak érdekében, hogy ne kényszerüljenek migrációra. A programok közül kiemelkedőnek nevezte Tell-Aszkuf teljes újjáépítését.

A Ninivei-fennsíkon található települést 2014-ben rohanta le és foglalta el az Iszlám Állam, majd üldözte el az ott élő 1300 keresztény családot. A harcok következtében 900 épület sérült meg. A települést közel kétmillió eurós magyar adományból teljesen felújították, és ezer család már vissza is tért lakóhelyére.

A helyettes államtitkár szerint a kereszténység napjainkban a világ legüldözöttebb vallása, a keresztényeknek több mint nyolcvan országban hátrányos megkülönböztetésben van részük, ami széles skálán nyilvánul meg, a vallási jogok megtagadásától egészen a népirtásokig, és minden európai embert érint.

Úgy vélte, Európa jelenlegi állapotát jól mutatja a keresztényüldözésre adott válasza, egészen pontosan annak a hiánya. Nyugat-Európában ugyanis e tragikus jelenség tudatos letagadásával viszonyulnak a keresztényüldözés problémájához – mondta.

A lap kérdésére Azbej Tristan elmondta: azok a politikai és egyházi szereplők, akik Európában nem közönyösek az üldözött keresztények sorsa iránt, elismerik a Magyarország által indított programot, amelyben a kormány az átláthatatlan nemzetközi szervezetek vagy más köztes szereplők helyett a támogatást közvetlenül a fenyegetett közösségekhez juttatja el.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

3 hozzászólás

 1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  Kormányunk nem papol a kereszténységröl, hanem igaz keresztény. Hála Istennek. Isten áldja meg a kormányt és az igazi magyart, a keresztényeket, a hazát, a szeretett székely magyar testvéreinket midenütt a világon, valamint édes szülőhazánk Nagymagyarországot. Amen. Áldassék Isten, Jézus a Megváltó mindörökké.Amen. Imádkozzunk ezért Istenhez mindörökké.Amen.

 2. Dékány ilona

  Tell–Aszkuf ! Magyarország leánya ! DE JÓ ÉRZÉS!
  Irakban dicsőítik hazánkat EZER CSALÁD ! Vajon ehhez mit szól a pápa őméltósága ?
  EZ NEVEZHETŐ IGAZI SZOLIDARITÁSNAK !

 3. Dávid Szaniszla

  Kedves Magyarország leánya! Nagy szeretettel köszöntünk benneteket ott a távolban. Örülünk, hogy új otthonokba költözhettetek, s hogy ezt mi Magyarország segíthettük. Isten adjon nektek jó és Istenfélő életet. Tudjatok békességben élni új otthonotokban! Imádkozunk értetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.