2021 január 16., szombat
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője - MTI Fotó: Kovács Tamás

Kósa: Brüsszel csak egymillió ember szavát érti meg

Share

Csak egymillió ember szavát érti meg Brüsszel, kormányokét nem – mondta a Fidesz frakcióvezetője szerdán a Békés megyei Medgyesegyházán, a nemzeti konzultáció témájában tartott országjáró körúton.

Kósa Lajos elmondta, azért kérik ki az emberek véleményét, mert bizonyos kérdésekben Magyarországnak komoly konfliktusai vannak az Európai Bizottsággal. ”Brüsszel csak abból ért, ha egymillió ember felemeli szavát” – hangsúlyozta. Hozzátette: különböző kérdésekben különböző szövetségesekre talál Magyarország.

Svéd támogatás az adópolitikai elképzeléseknek

A rezsi- és az adópolitikát illetően a visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, az Európai Ügyészség esetében a svédek támogatják a magyar álláspontot – mondta Kósa Lajos. A politikus a rezsicsökkentésről azt mondta: korábban Magyarországon fizették vásárlóerő-paritáson mérve a legmagasabb rezsit, jelenleg itt a legalacsonyabb.

“Brüsszelt ebben a formában a magyar rezsicsökkentés nem érdekli” – közölte, a probléma szerinte az, hogy az Európai Bizottság egyre több hatáskört venne el a nemzetállamoktól, és emelne uniós szintre. “Ennek a rezsicsökkentés az áldozata lehet” – magyarázta.

Hozzátette: egy magyar fogyasztónak nem lenne érdekérvényesítő ereje, szemben egy német-francia termelő óriásvállalat lobbierejével. Ugyanez a logika igaz az adócsökkentésre vonatkozó utolsó kérdésre – mondta Kósa Lajos. Kifejtette: 2010-ben Magyarország és Görögország azonos helyzetben volt.

A görögök az uniós iránymutatást követték, és most “teljes kilátástalanságban vannak”. Magyarország pedig kilábalt a válságból – húzta alá.

A közös adópolitika Magyarország számára adóemelést jelentene. Az adóemelés a magyar versenyképesség legfontosabb eszközét venné el, és “keresztbe vágná” a gazdasági fejlődést – jegyezte meg. Kósa Lajos a kötelező betelepítési kvótáról szólva hangsúlyozta: Magyarország betartja a schengeni, a dublini és az ENSZ menekültügyi egyezményeit.

A nemzeti és a hazai jog alapján mondjuk azt, hogy szeretnénk eldönteni, kit engedünk be – közölte. Megjegyezte: egy-két ország kivételével nem is hajtja végre senki a kvótát. ”De míg mi kimondtuk ennek az életszerűtlenségét, a többiek csak sumákoltak” – fogalmazott.

Tudni szeretnék, kik a támogatók

A külföldről támogatott civil szervezetekről a frakcióvezető elmondta: nem azt akarják megtiltani, hogy tovább működjenek, csak azt, hogy hozzák nyilvánosságra, kik finanszírozzák őket.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a vállalatokkal kötött stratégiai partnerségek, a munkahelyteremtő intézkedések is össztűz alatt vannak, a diákmunkarendszer esetében “látjuk, hogy készülődik az újabb kötelezettségszegési eljárás”. Az erre vonatkozó kérdés azt szeretné felmérni, a kormány használja-e tovább ezeket az intézkedéseket, vagy se – tette hozzá.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.