2019 március 20., szerda
Fotó: www.levay.tirek.hu

Kossuth Zsuzsanna emléktáblát kap március 15-én New Yorkban

Share

Kossuth Zsuzsa-emléktáblát avatnak március 15-én New Yorkban – mondta Kumin Ferenc, Magyarország New York-i főkonzulja az M1 aktuális csatornán szerdán.

Kumin Ferenc elmondta: Kossuth Zsuzsa, Kossuth Lajos legfiatalabb húga nagy szerepet vállalt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, és New Yorkban halt meg nagyon fiatalon.

A főkonzul beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokban már elkezdték a tájékoztatást az április 8-ai országgyűlési képviselő-választásról.

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik a választás napján nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak, ehhez március 31-ig kell kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok pedig levélben szavazhatnak országos pártlistákra – emlékeztetett Kumin Ferenc.

Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Zsuzsanna (Kossuth Zsuzsa), Meszlényi Rudolfné (Sátoraljaújhely, 1817. február 19. – New York, 1854. június 29.) az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Kossuth Lajos legfiatalabb húga. A legelső katonakórházakat Kossuth Zsuzsanna szervezte meg 1849-ben, elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét, az Amerikai Egyesült Államokban még életében nagy tisztelet övezte.

MTI / Polgárportál

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.