2018 augusztus 19., vasárnap
A kép illusztráció FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/HENNING KAISER

Kötelező oktatást vezettek be a miránsok gyerekeinek Dániában

Share

A demokráciáról, az egyenlőségről és a fontos dániai ünnepekről, így a karácsonyról tartanak kötelező oktatást Dániában a nagyszámú bevándorló lakta „gettó” negyedek iskoláiban. A dán kormány szerint a párhuzamos társadalmakban felnövő gyerekeket nagyon nehéz integrálni a társadalomba, ezért 1 éves kortól hetente kötelező köznevelésben kell részt venniük – közölte az M1 Híradója.

Csócsóztak és billiárdoztak a migránsok egy dániai ideiglenes befogadótáborban, két évvel ezelőtt. Az ennivalóért nem kellett fizetniük, sőt naponta még zsebpénzt is kaptak a dán államtól. Több ezer közel-keleti migránst csábított ide a jóléti társadalom. Akik itt maradtak, idővel úgynevezett gettókba tömörülve, a nagyvárosok muzulmánok lakta negyedeiben találtak otthonra.

Párhuzamos társadalmak

Dániában gettónak nevezik azokat a városrészeket, ahol többségben vannak a nem európai kultúrkörből érkezők. Ezeken a helyeken általában úgynevezett párhuzamos társadalmak alakulnak ki saját intézményekkel, amelyek a nyugati kultúrában megszokottól teljesen eltérően működnek.

Ha valaki párhuzamos társadalomban, gettóban nő fel, nem lesznek ugyanolyan esélyei az életben, mint a máshol nevelkedett gyerekeknek. Rosszabbul teljesítenek az iskolában és mindenben lemaradnak – fogalmazott a szociális miniszter, hozzátéve, eddig arra kötelezték a szülőket, hogy 3 éves kortól adják óvodába a gyerekeiket, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez már túl késő.

25 órás kötelező köznevelés 1 éves kortól

A dán kormány ezért úgy döntött, hogy a nem nyugati országokból érkezett bevándorlók gyerekeinek egyéves koruktól heti 25 órás kötelező köznevelésben kell részt venniük. Ezeken a foglalkozásokon a demokráciáról, az egyenlőségről és a fontos dániai ünnepekről, így a karácsonyról tartanak kötelező oktatást, de a dán nyelvet is oktatják majd illetve tanulási készségeket alakítanak ki.

De nem ez az egyetlen szabályozás, amit fontosnak tart a dán kormány. Inger Stojberg integrációs miniszter például szabadságot vetetne ki a muszlimokkal a ramadán böjti hónap idejére. Mint mondta, nem lehet napi 18 órás böjtölés mellett például biztonságosan buszt vezetni. Stojberg szerint a biztonságot és a termelékenységet is károsan befolyásolhatja a böjtölés.

Dánia lakosságának közel 9 százalékát teszik ki azok a bevándorlók, akik az elmúlt 3 évben érkeztek az országba. A koppenhágai vezetés csak az elmúlt időszakban kezdte szigorítani a menekültügyi szabályokat, amikor már veszélyben érezte a dán jóléti rendszert.

Ennek részeként többek között elkobozzák a bevándorlók 400 ezer forintnál többet érő értéktárgyait és vagyonát, hogy abból finanszírozzák ellátásukat. Dánia is elutasította a menekültek uniós kvóták szerinti elosztását, mint mondták, ők akarják eldönteni mennyi migránst fogadnak be.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós és Gulyás Gergely

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.