2019 május 25., szombat
A kép illusztráció FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/HENNING KAISER

Kötelező oktatást vezettek be a miránsok gyerekeinek Dániában

Share

A demokráciáról, az egyenlőségről és a fontos dániai ünnepekről, így a karácsonyról tartanak kötelező oktatást Dániában a nagyszámú bevándorló lakta „gettó” negyedek iskoláiban. A dán kormány szerint a párhuzamos társadalmakban felnövő gyerekeket nagyon nehéz integrálni a társadalomba, ezért 1 éves kortól hetente kötelező köznevelésben kell részt venniük – közölte az M1 Híradója.

Csócsóztak és billiárdoztak a migránsok egy dániai ideiglenes befogadótáborban, két évvel ezelőtt. Az ennivalóért nem kellett fizetniük, sőt naponta még zsebpénzt is kaptak a dán államtól. Több ezer közel-keleti migránst csábított ide a jóléti társadalom. Akik itt maradtak, idővel úgynevezett gettókba tömörülve, a nagyvárosok muzulmánok lakta negyedeiben találtak otthonra.

Párhuzamos társadalmak

Dániában gettónak nevezik azokat a városrészeket, ahol többségben vannak a nem európai kultúrkörből érkezők. Ezeken a helyeken általában úgynevezett párhuzamos társadalmak alakulnak ki saját intézményekkel, amelyek a nyugati kultúrában megszokottól teljesen eltérően működnek.

Ha valaki párhuzamos társadalomban, gettóban nő fel, nem lesznek ugyanolyan esélyei az életben, mint a máshol nevelkedett gyerekeknek. Rosszabbul teljesítenek az iskolában és mindenben lemaradnak – fogalmazott a szociális miniszter, hozzátéve, eddig arra kötelezték a szülőket, hogy 3 éves kortól adják óvodába a gyerekeiket, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez már túl késő.

25 órás kötelező köznevelés 1 éves kortól

A dán kormány ezért úgy döntött, hogy a nem nyugati országokból érkezett bevándorlók gyerekeinek egyéves koruktól heti 25 órás kötelező köznevelésben kell részt venniük. Ezeken a foglalkozásokon a demokráciáról, az egyenlőségről és a fontos dániai ünnepekről, így a karácsonyról tartanak kötelező oktatást, de a dán nyelvet is oktatják majd illetve tanulási készségeket alakítanak ki.

De nem ez az egyetlen szabályozás, amit fontosnak tart a dán kormány. Inger Stojberg integrációs miniszter például szabadságot vetetne ki a muszlimokkal a ramadán böjti hónap idejére. Mint mondta, nem lehet napi 18 órás böjtölés mellett például biztonságosan buszt vezetni. Stojberg szerint a biztonságot és a termelékenységet is károsan befolyásolhatja a böjtölés.

Dánia lakosságának közel 9 százalékát teszik ki azok a bevándorlók, akik az elmúlt 3 évben érkeztek az országba. A koppenhágai vezetés csak az elmúlt időszakban kezdte szigorítani a menekültügyi szabályokat, amikor már veszélyben érezte a dán jóléti rendszert.

Ennek részeként többek között elkobozzák a bevándorlók 400 ezer forintnál többet érő értéktárgyait és vagyonát, hogy abból finanszírozzák ellátásukat. Dánia is elutasította a menekültek uniós kvóták szerinti elosztását, mint mondták, ők akarják eldönteni mennyi migránst fogadnak be.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.