2019 március 23., szombat
Kovács Zoltán: "teljesen új európai politikára van szükség". / Forrás: egerhirek.hu
Kovács Zoltán kormányszóvivő

Kovács Zoltán a Magyar Nemzet kamucikkéről: a whisky nem jó tanácsadó!

Share

Kovács Zoltán kormányszóvivőt mai sajtótájékoztatóján újságírók megkérdezték arról, hogy a Magyar Nemzet információi szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. A kormányszóvivő erre úgy reagált: „ez kampánykamu, szemenszedett hazugság, Simicska médiájának pedig üzenjük, hogy a whisky nem jó tanácsadó”. Időközben az ORFK is reagált az ominózus írásra.

A Magyar Nemzet március 26-án megjelent lapszámának Gyémánttá vált „alkotmányos költség”, magyar védett tanú Amerikában című közlése – aligha véletlenül – hemzseg a pontatlanságoktól – írja közleményében az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A Police.hu-n közzétett írás szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatott nyomozást különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló 37 éves Faidt Péter András ellen.

Mint írják, a magyar állampolgárságú férfi 2014. június 18. és 2014. november 10. között társaival bűnszervezetben követett el bűncselekményt: a gyanúsítottak módszere az volt, hogy több magyarországi bejegyzésű, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató gazdasági társaság nevében bankszámlát nyitottak különböző pénzintézeteknél, majd ezeket további bűntársaik rendelkezésére bocsátották annak érdekében, hogy azokra különböző, nem magyarországi bejegyzésű gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó átutalásokat végezzenek, amelyeket további bankszámlákra utaltak vagy megkíséreltek utalni.

A bűncselekmény európai uniós és magyar költségvetési forrásokat nem érintett – szögezi le a rendőrségi közlemény.

Faidt Péter András társaival szemben az eljárást a KR NNI 2017. július 7-én befejezte, a Fővárosi Főügyészség 2017. november 8-án vádiratot nyújtott be. A vádlottak közül egy fő házi őrizetben van, két fő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Faidttal szemben a nyomozást a KR NNI felfüggesztette mindaddig, amíg gyanúsítotti kihallgatása nem történik meg. A magyar nyomozó hatóság előterjesztést tett az amerikai igazságügyi hatóságok irányába a nemzetközi jogsegélykérelem teljesítésére. Az Amerikai Egyesült Államokban Faidttal szemben folytatott eljárásról a magyar hatóságok információval nem rendelkeznek – olvasható a közleményben.

Pontatlan és valótlan információk jelentek meg egyes pénzmosásos eljárásokról

A Legfőbb Ügyészség szerint részben pontatlan, részben valótlan tartalmú információk jelentek meg a sajtóban egyes pénzmosásos eljárásokkal kapcsolatban. A Magyar Nemzet hétfői számában címlapon számolt be arról, hogy információi szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában.

Erre reagálva az Országos Rendőr-főkapitányság is azt közölte: a napilap “Gyémánttá vált jutalék, magyar védett tanú Amerikában” című cikke – mint fogalmaztak – “aligha véletlenül” hemzseg a pontatlanságoktól.

A Legfőbb Ügyészség közleményében azt írta: tudomásuk szerint egyik eljárásban sem merült fel, hogy az elmúlt években uniós pályázatokból 3-4 milliárd eurót visszaosztottak volna „jutalék” gyanánt kormánypárti politikusok részére.

Az sem merült fel továbbá, hogy az így visszaosztott pénzösszeget magyar bankokból készpénzben felvették volna, illetve gyémántokra konvertálták volna át, vagy úgynevezett hawala utalás formájában Ázsiába továbbították volna, majd visszakonvertálást követően közel-keleti, vagy szingapúri bankszámlákon helyezték volna el és Magyarországra immár legális beruházásként juttatták volna vissza az összeget.

Azt írták: a sajtóban megjelölt ember és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatott nyomozást, mivel a gyanú szerint közreműködtek különböző nyugat-európai (spanyol, portugál, belga, német és francia) gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó összegek banki átutalások révén történő tisztára mosásában.

Az említett férfi az eljárás során – a házkutatás előtt mindössze órákkal – külföldre szökött, míg társait elfogták és gyanúsítottként kihallgatták. Az elszökött férfivel szemben európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Fővárosi Főügyészség a szökött férfi elfogott társaival szemben 2017. november 8-án vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. A szökésben lévő ember vonatkozásában az eljárást felfüggesztették.

A magyar ügyészségnek nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi hatóságai felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy az USA-ban kihallgathatják a szökésben lévő férfit. A magyar ügyészségnek ilyet nem ajánlottak – jegyezték meg.

Az amerikai hatóságok egy másik ügyben 2017-ben kérte hat magyar állampolgár, egy másik – ugyancsak pénzmosással foglalkozó – bűnszervezet tagjainak letartóztatását és kiadatását az Igazságügyi Minisztériumon keresztül. A bíróság a kiadatási őrizetet, majd a kiadást is elrendelte, azonban az igazságügyi miniszter – mint kiemelték: nem a legfőbb ügyész – megtagadta a kiadatást. A miniszter egyidejűleg felhívta ügyészséget a nyomozás elrendelésére.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozást elrendelte, amely az NNI-n jelenleg is folyamatban van – olvasható az ügyészségi közleményben.

forrás: Police.hu, MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

  1. Kampány van ! Mindent megengednek maguknak , még a rágalmazás—sorozatot is !
    HA: Ők nyernének , eltünne minden irat , és nem lenne bűnelkövető .
    DE: EZ NEM TÖRTÉNHET MEG !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.