2020 augusztus 4., kedd
Kövér László

Kövér László: A polgári társadalomnak meg kell erősödnie

Share

Kövér LászlóKövér László szerint deficites a magyar demokrácia, és ahhoz, hogy Magyarországon igazán erős demokrácia legyen, meg kell erősödnie a polgári társadalomnak; az Országgyűlés elnöke erről az Echo Tv Heti Mérleg című műsorában beszélt szombat este.

A házelnök a műsorvezető azon kérdésére, hogy “hol van a mi demokráciánk”, azt válaszolta: demokrácia akkor működik egészségesen igazán, ha a hagyományokban gyökerezik, az emberek magukénak érzik, ki tudják “a maguk aktivitásával tölteni” és “maguk tartják fenn a demokráciát, nem pedig elszenvedik az általuk megválasztottaknak a döntéseit”. 

“E tekintetben azt gondolom, hogy továbbra is, és még egy darabig deficites lesz a magyar demokrácia. Meg kell erősödnie a polgári társadalomnak ahhoz, hogy igazán erős legyen a demokráciánk is” – fogalmazott Kövér László.

A nyugat-európai demokrácia kapcsán azt mondta, az elmúlt néhány hónapból táplálkozó meggyőződése az, hogy “szó sincs semmiféle olyan modellről, olyanfajta színvonalról, amihez nekünk fel kéne zárkózni vagy amihez fel tudunk zárkózni”. A házelnök szerint ennek az ellenkezője igaz, mint mondta, a korábbi időszakok valamiféle minőségi mércéje már “régen a múlté”.

“Az európai parlamenti vitákat figyelve egy bandaháborúvá züllött az európai politika” – fogalmazott Kövér László. Hozzátette: “kicsit ki kell húzni magunkat”, mert (…) mi is tudunk érvényes gondolatokat adni a kicsit a jólétbe beleőrült Nyugat-Európának”.

A Jobbik demokráciához való viszonyáról szólva beszélt arról, hogy az ellenzéki párt a parlamentarizmus intézményeinek a tiszteletben tartása és azok használatát illetően nem lépte át a demokrácia tűréshatárát. Az más kérdés, hogy olyan nézeteket hangoztat, amikkel “demokratikus meggyőződésű ember nem érthet egyet” – jegyezte meg.

Kövér László ezt követően azt vetette fel: mitől demokrata az MSZP; “mitől demokraták azok, akik magukat a kommunista párt utódszervezeteként határozták meg annak idején?” “Mitől demokraták azok, akiknek a “soraik között vannak olyan emberek, akik konkrét embereket öltek”, vagy éppen hozzájárultak más emberek tönkretételéhez?

Az Országgyűlés menetrendjéről beszélve reményének adott hangot, hogy az elkövetkező féléves időszak “sokkal nyugodalmasabb” lesz, mint a korábbi. Az IMF-megállapodás kapcsán Kövér László arról beszélt, hogy az Európai Bizottság és az IMF “húzza az időt”, szerinte a bizottság “jelenti a megállapodás gátját”. “Meglehetősen becstelen, aljadék játéknak látom, függetlenül attól, hogy milyen motívumok vannak a háttérben” – fogalmazott.

Kertész Ákos Kossuth-díjas író Kanadába történt távozása kapcsán azt Kövér László azt mondta: nem vonja kétségbe, hogy Kertész Ákos őszintén beszél, de szerinte “ebben az esetben (…) nem ártana, hogyha orvosi segítséget nyújtana neki valaki, (…) nem lenne szabad magára hagyni egy ilyen értékes, és egyébként idősödő embert, mert még valami baja esik”. Kertész Ákos “szemlátomást nem tud tájékozódni” – tette hozzá. Az ügynökügy kapcsán Kövér László egyebek mellett arról beszélt, hogy ma Magyarországon ennél sokkal nagyobb problémákkal kell megküzdeni.

MHO/MTI/Fidesz.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Bakstól Ópusztaszerig: elkezdődött a Rákóczi Szövetség tábora

Megkezdődött a Rákóczi Szövetség negyedik nyári anyanyelvi tábora a Csongrád megyei Bakson, amelynek programjain Erdélyből, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.