2018 június 24., vasárnap

Kövér: Lengyelország és Magyarország nem lennének ugyanazok egymás nélkül

Share

Lengyelország és Magyarország nem lennének ugyanazok egymás nélkül, nem tudnának megmaradni annak, amik a jövőben is lenni szeretnének – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a varsói szejmben, miután magas lengyel állami kitüntetést vett át.

A kitüntetést megköszönő beszédében Kövér László a magyar-lengyel történelmi párhuzamokat áttekintve leszögezte: a magyar-lengyel barátság “nemcsak közép-európai, hanem európai, sőt talán világviszonylatban is különlegesnek, egyedülállónak számít”. Hangsúlyozta: “Lengyelország és Magyarország, lengyelek és magyarok nem lennénk ugyanazok egymás nélkül”.

Az Andrzej Duda lengyel államfő által “a lengyel-magyar együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében tanúsított kimagasló érdemekért” odaítélt Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét Marek Kuchcinski lengyel házelnök adta át az Országgyűlés elnökének kétnapos lengyelországi látogatása első napján.

Egymás támogatása nélkül “megmaradni sem tudunk annak, amik pedig a jövőben is lenni szeretnénk: múltunkra büszke, hagyományainkat és keresztény kultúránkat őrző, másokkal az egyenjogúságon és egyenrangúságon alapuló együttműködésre kész, de önazonosságunkat, szabadságunkat és függetlenségünket megtartó nemzetek” – húzta alá a házelnök.

Marek Kuchcinski laudációjában Kövér Lászlónak a lengyel-magyar parlamenti együttműködésben szerzett érdemeit méltatta, többek között azt, hogy lelkes támogatója volt a tavaly ünnepelt lengyel-magyar szolidaritás éve meghirdetésének. “Ma elmondhatjuk, hogy Kövér László házelnök úr Lengyelország nagy barátja” – jelentette ki Kuchcinski.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar és lengyel parlament

A kitüntetésátadás előtt Kövér László, Marek Kuchcinski, valamint Stanislaw Karczewski lengyel felsőházi elnök stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, mely többek között a parlamenti elnökök közötti szoros együttműködést, a nemzetközi parlamenti fórumokon való közös fellépést is rögzíti.

A parlamentek közötti kapcsolatok “nem attól válnak stratégiaivá, hogy ezt a dokumentumot aláírjuk, ez a megállapodás tulajdonképpen csak rögzíti a valóságos helyzetet” – értékelte az aláírást megelőző felszólalásában az Országgyűlés elnöke.

Közös szándékot fejez ki a megállapodás

A megállapodás azt a közös szándékot fejezi ki, hogy a lengyel és a magyar parlamentközi együttműködést “ilyen szoros módon, ahogy ezt eddig is tettük, a jövőben is fenn tudjuk tartani” – hangsúlyozta Kövér László, megjegyezve: több év óta dédelgette a stratégiai partnerség gondolatát.

Stanislaw Karczewski kiemelte, hogy a dokumentum újabb lépést jelent a lengyel-magyar együttműködés szorosabbá tétele felé. Azt a célt szolgálja, hogy Lengyelország és Magyarország erősödjenek, erősödjön a közép-európai térség, az Európai Unió – hangsúlyozta. “Együtt akarjuk keresni az európai válságból kifelé vezető utakat” – húzta alá, megemlítve a visegrádi együttműködés fontosságát is.

A megállapodás értelmében a parlamenti elnökök minél gyakrabban találkoznak majd, véleményt cserélnek, és tájékoztatják egymást a törvényhozásban elfogadott dokumentumokról – fejtette ki a lengyel szenátusi elnök.

Megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját is

Az ünnepség előtt Kövér László és Marek Kuchcinski megbeszélést folytattak, délután az Országgyűlés elnöke Stanislaw Karczewskivel tárgyal, és a két parlament lengyel-magyar baráti tagozatainak tagjaival együtt megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját.

Kövér László előadást is tart majd egy konferencián, a lengyel házelnökkel együtt

Szerdán az Országgyűlés elnöke előadást tart Az állam koncepciója Ratzinger bíboros/XVI. Benedek tanításai szerint című konferencián, amelyen a magyar és a lengyel házelnökök mellett felszólal Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa is. Ezt követően Kövér László részt vesz a varsói magyar nagykövetség épületével szemközti oldalon felállított ’56-os emlékmű avatási ünnepségén, majd Beata Szydlo kormányfővel tárgyal.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Párttá alakul Toroczkai Mi Hazánk mozgalma

Párttá alakul a Mi Hazánk mozgalom – jelentette be Toroczkai László Ásotthalmon, ahol a szervezet …

2 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Éljen a Lengyel-Magyar Barátság, amit még a 40 éves kommunizmus sem tudott megsemmisiteni. megmaradtunk, s a jövőben is maradunk azok amik voltunk 1000 évnél több idő óta. A múltat nem felejtjük, s a jövő előttünk van. HAJRÁ LENGYEL – MAGYAR BARÁTSÁG!

  2. Dávid Szaniszla

    Kedves Kövér László Elnök Úr! Gratulálok a kitüntetéshez, igazán rászolgált, s büszkén viselheti, megdolgozott érte. További erős kitartást, jó egészséget és Isten áldását kérem életére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.