2020 január 24., péntek
PolgárPortál grafika

Közel a kisebbségek és a határon túl élő magyarok győzelme – már csak 17 ezer aláírás kell!

Share

Már csak hat nap maradt hátra, de még 17 ezer aláírás hiányzik az egymillióhoz, ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az őshonos kisebbségek, így a határon túl élő magyarok jogaival. Ebben a hat napban, aki eddig nem tette volna meg, de szeretné, hogy a határon túli magyarok (is) több joggal rendelkezzenek, az még aláírhat. Húzzunk bele! Szóljunk szomszédainknak és kérjük meg Európa bármely országában élő ismerőseinket, barátainkat is!

Aki magyar, aláír! Aki tud és ismer, az hoz még egy embert!

Mint ismert, a Minority Safepack keretein belüli kezdeményezés sikeréhez két kritériumnak kell teljesülnie, hogy az Európai Bizottság és más intézmények kötelesek legyenek napirendre venni az európai őshonos kisebbségek jogainak kérdését. Az első ilyen feltétel szerint minimum hét uniós tagállamból kell összegyűljön a minimálisan szükséges aláírások százalékos száma. Ez már teljesült – jelenleg nyolc tagállamban van meg a kellő számú szignó. Az aláírásgyűjtés sikeréhez viszont még a második kritérium teljesülése is szükséges, azaz az összesen egymillió támogató. Jelenleg már csak alig 17 ezer aláírás hiányzik, bár a biztos sikerhez több mint egymillió kell, hisz bizonyára lesznek érvénytelenített aláírások is.

Aki még tette meg, az ITT vagy ITT aláírhatja a kezdeményezést.

Akinek pedig vannak unió-szerte ismerősei, barátai, vagy rokonai, az megteheti, hogy különböző nyelven átküldi nekik a kezdeményezés szövegét.

Angolul, németül, franciául, lengyelül, vagy katalán nyelven.

Az elérhető nyelveket a felnyíló oldal jobb felső sarkában találja.

                                                                                                                                             

Hajrá őshonos kisebbségek, hajrá határon túl élő magyar testvéreink!

A kezdeményezés szövegének magyar fordítása:

Tárgy:

Arra kérjük az EU-t, hogy javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét.

Fő célok

Arra kérjük az EU-t, hogy fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából. A jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.

A PolgárPortál szerkesztősége

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.