2021 december 5., vasárnap
Magyar és székely zászlók a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnánál a székelyföldi Gyimesbükkön (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Közös állásfoglalás az erdélyi közösség legégetőbb kérdéseiről

Share

Közös nyilatkozatban foglaltak állást pénteken az erdélyi magyar pártok és közképviseleti szervezetek a terrorizmus vádjával elítélt székelyek, a Romániából kiutasított Dabis Attila, valamint a romániai restitúció leállítása ügyében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak pénteken Kolozsváron.

A tanácskozás után kiadott, és az MTI-hez eljuttatott közös nyilatkozatukban közölték: szolidaritást vállalnak “a koncepciós perek áldozataivá vált” Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal, követelik az ellenük kimondott ítélet haladék nélküli felülvizsgálatát, és az “európai jogrendet meghatározó szellemben történő” megváltoztatását.

A pártok és szervezetek felszólították a román hatóságokat, hogy haladéktalanul töröljék el azt a határozatot, amely alapján megakadályozzák Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkárának a Romániába való belépését. Úgy vélték, a határozat megalapozatlan, bizonyítást nem nyert vádak alapján hozták, és az semmibe veszi az EU szabad mozgást biztosító alapelvét.

Felszólították ugyanakkor a román kormányt, hogy hagyjon fel “a restitúciós törvény végrehajtásának a folyamatát gátló, illetve azt visszafordítani szándékozó” politikájával.

A pártok és szervezetek leszögezték, hogy folytatni kívánják az erdélyi magyar társadalom ügyeiben megkezdett párbeszédüket és egyeztetéseiket. A nyilatkozatot az RMDSZ részéről Székely István ügyvezető alelnök, a Kulturális Autonómiatanács elnöke, az MPP részéről Kulcsár Terza József képviselő, a párt háromszéki szervezetének elnöke, Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke, Izsák Balázs, az SZNT elnöke, és Mátis Jenő, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke írta alá.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

4 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  AZT SZERETNÉNK , ha összefognának a székelyek és az erdélyben élő magyarok !
  EGY SZÍVVEL—LÉLEKKEL az autonómiáért állnának ki , hogy végre nyugalom legyen !

  • Dipl.Ing.Tibor Gutay

   Nagyon helyes! A románoknak meg kell végre tanulniuk, hogy Erdélyt rabolták és az ott élő székely magyar testvéreinknek vannak jogai, amit nem tudnak lábbal tiporni!! Erdély a székelymagyar testvéreinké, nem a rabló románoké!.Ha így folytatják, akkor elveszítik Erdélyt, s így visszakerül a hazájához Magyarországhoz végre – hála Istennek. Amen. Én ezért is imádkozom naponta. Isten áldja Orbánt, szeretteit, a böcsületes magyart és szeretett székely magyar testvéreinket midenütt a világon, valamint édes szülőhazánk Nagymagyarországot mindörökké.Amen. Áldassék Isten és ajándéka Jézus a Megváltó mindörökké.Amen. Imádkozzunk ezért Istenhez mindörökké.Amen. Nem látom a hozzászólásom.Miért nem?

 2. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  Nagyon helyes! A románoknak meg kell végre tanulniuk, hogy Erdélyt rabolták és az ott élő székely magyar testvéreinknek vannak jogai, amit nem tudnak lábbal tiporni!! Erdély a székelymagyar testvéreinké, nem a rabló románoké!.Ha így folytatják, akkor elveszítik Erdélyt, s így visszakerül a hazájához Magyarországhoz végre – hála Istennek. Amen. Én ezért is imádkozom naponta. Isten áldja Orbánt, szeretteit, a böcsületes magyart és szeretett székely magyar testvéreinket midenütt a világon, valamint édes szülőhazánk Nagymagyarországot mindörökké.Amen. Áldassék Isten és ajándéka Jézus a Megváltó mindörökké.Amen. Imádkozzunk ezért Istenhez mindörökké.Amen. .

 3. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  Így már o.k.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.