2018 október 23., kedd
Fotó: Siklósi Bea / MTVA

Közzétették a keresztényüldözésről rendezett konferencia nyilatkozatát

Share

Egy hosszú ideje elhallgatott válság végére kerülhet pont. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma október 11–13. között szervezett Nemzetközi konferencia a Keresztényüldözésről – Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra konferenciáján a résztvevők aláírták a Budapest Nyilatkozatot, és határozottan állást foglaltak amellett is, hogy azonnali gyakorlati intézkedéseket kell tenni a vallások, különösképpen a kereszténység védelmében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága közzétette az október 11. és 13. között Budapesten a keresztényüldözésről rendezett nemzetközi konferencián elfogadott nyilatkozatot.

A dokumentumot, amelyet a tanácskozás 32 országból érkezett résztvevői írtak alá, a helyettes államtitkárság csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

A “Budapest nyilatkozat” szerint a nemzetközi konferencia résztvevői kifejezik legmélyebb szolidaritásukat azon keresztényekkel és más vallási kisebbségekkel, akiket a világ bármely részén üldöznek.

A közlemény szerint üdvözlik és támogatják a kormányzati szervek, egyházi és civil szervezetek minden olyan tevékenységét, amelynek célja, hogy felszólaljanak a világ üldözött vallási kisebbségeinek érdekében, különös tekintettel a keresztényekre.

A résztvevők “elismerik Magyarország kormányának erőfeszítéseit az üldözött keresztények és más vallási kisebbségek megsegítésében, valamint a más kormányok által tett hasonló intézkedéseket”.

Elítélnek minden olyan intézkedést, amelynek célja, hogy megtagadja vagy korlátozza az alapvető emberi jogok gyakorlását, különös tekintettel a vallásszabadság megsértésére – írták.

Felhívják a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy legyen szószólója az üldözött vallási kisebbségeknek, álljon ki értük, és vegyen igénybe minden lehetséges jogszerű eszközt az olyan csoportokkal szemben, amelyek atrocitásokat követnek el a keresztények és más vallási kisebbségek ellen.

Hangsúlyozzák, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vagy bármilyen más hasonló terrorszervezet és milícia által elkövetett barbár cselekmények népirtásnak, az emberiség elleni bűncselekménynek és háborús bűnnek minősülnek, ezért a világ országainak feladata, hogy véget vessenek az ilyen bűncselekményeknek, és állítsák bíróság elé a felelőseiket.     Támogatják a különleges megbízott szerepét a vallás és a meggyőződés szabadságának megerősítésében az Európai Unión kívüli térségekben.

Felszólítják a világ politikai döntéshozóit és a közvélemény formálóit arra, hogy törekedjenek a vallás szabad gyakorlásának elősegítésére a válságövezetekben, ahol a keresztényeket és más vallási kisebbségeket üldözik, és így garantálják a nemzetközi békét és biztonságot, különös tekintettel a Közel-Keletre, Afrikára és Ázsia különböző régióira.

A világ kormányaitól és a nemzetközi szervezetektől azt kérik, keressenek hosszú távú megoldásokat a keresztények és más vallási közösségek üldözésének megszüntetéséért, továbbá biztosítsák az összes emberi jog gyakorlását, beleértve a vallás szabad gyakorlásának jogát az emberi jogok egyetemes nyilatkozata 18. cikkének megfelelően.

Felszólítanak az iskolák és más infrastruktúrák sürgős újjáépítésére, így lehetővé téve a keresztények és más üldözött vallási kisebbségeknek, hogy őseik földjén maradjanak vagy oda visszatérjenek.

Felszólítanak olyan politikai, gazdasági és biztonsági megoldások támogatására, amelyek lehetővé teszik, hogy a keresztények és más vallási kisebbségekhez tartozó menekültek visszatérjenek a saját hazájukba.

Sürgetik a világ kormányai és a nemzetközi intézmények együttes fellépését a keresztények és egyéb vallási kisebbségek elleni atrocitások megszüntetésére és arra, hogy ezen célnak megfelelően tegyenek azonnali gyakorlati intézkedéseket – olvasható a nyilatkozatban.

MTI / hirado.hu

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.