2019 szeptember 19., csütörtök
Kulcsár-Terza József (jobbszélen) egy korábbi autonómiatüntetésen, Csíkszeredában. Archív • Fotó: Gecse Noémi

Kulcsár-Terza: mindegy, hogy mi áll az autonómiastatútumban, a románok úgyis csak a címét olvassák el

Share

Mindegy, hogy milyen autonómia-tervezetet nyújtanak be a román parlamentbe, hogy mi annak a tartalma, hiszen a román politikusok úgysem olvassák el, csak a címére reagálnak, szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, aki tavaly decemberben egyéni kezdeményezésként nyújtotta be a Székely Nemzeti Tanács autonómiastatútumát – írja a Székelyhon.ro.

Az RMDSZ színeiben a parlamentbe jutott MPP-s politikus rámutatott: a szenátus döntő házként jövő héten kedden szavaz a tervezetről, ő viszont már nem vár csodákat. Szerinte biztos, hogy a román pártok ellene voksolnak, de abban bízik, hogy egyszer mégis elkezdődik ebben a témában a párbeszéd. Nem lehet folyamatosan mellébeszélni, azt ismételni, hogy minden rendben van, Románia európai modell a kisebbségi jogok szavatolásában Az akaratunkat figyelembe kell venni – szögezte le a politikus. Szerinte a következő lépés az kell legyen, hogy a magyar politikai pártok, civil szervezetek kell egyeztessenek, elemezzék a helyzetet, és eldöntsék, mikor nyújtják be újra az autonómiatervezetet.

Kulcsár-Terza József szerint az lenne a legjobb, hogy következő alkalommal az egész frakció nyújtsa be a tervezetet, annak nagyobb súlya lenne, bár szerinte így is hatásos volt, hogy az RMDSZ támogatta. Úgy véli, egyelőre nem lényeges, milyen tervezetet nyújtanak be, mert a román politikusok azt úgysem olvassák el, ez abból is kiderült, hogy a szakbizottságokban nem akartak érdemben vitázni, ám a plénumban minden pártnak volt ezzel kapcsolatban politikai nyilatkozata, teljesítve a pártfeladatot. Úgy értékeli: áttörést jelentett, hogy benyújtotta a statútumot, mind a két fél most már pontosan tudja, mit gondol, és mit akar a másik, ezzel elkezdődött egy folyamat.

Forrás: Székelyhon.ro

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.