2021 április 16., péntek
A kép illusztráció FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/HENNING KAISER

Kulturális és vallási különbségek feszítik Németországot

Share

Németországban több mint tízezer szalafista él, és az egyre gyakoribb letartóztatások rámutatnak, hogy nő a merényletre készülő terroristák száma. Az országban heves vita zajlik, mit kezdjen a német állam az egyre feszítőbb kulturális és vallási különbségekkel.

Őrizetbe vettek szerdán Berlinben egy orosz állampolgárságú szélsőséges iszlamistát robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt – közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség. A 31 éves férfi Németország területén akart robbantásos merényletet elkövetni, a célja az volt, hogy a lehető legnagyobb számban öljön meg vagy sebesítsen meg embereket.

Pócza István, a Századvég vezető kutatója az M1 Ma este című műsorában elmondta: az, hogy a német sajtó nem az elkövető radikális kapcsolatait emelte ki, hanem azt, hogy orosz állampolgár, csupán a német sajtó megszokott működését mutatja.

Próbálják elkerülni azt, hogy a vallási vagy iszlamista indíttatást helyezzék előtérbe, ezeket a lehetőségeket inkább tagadják, vagy relativizálják azt, ami történt – mondta a kutató.

Hozzátette: az éremnek szubjektív és objektív oldala van. Előbbi szerint az egész migrációs kérdésben kisebbíteni akarják a német kormány felelősségét, utóbbiban pedig a lakosság biztonságérzetét próbálják megtartani, vagy annak további csökkenését megállítani. Hiszen az emberek szinte nap mint nap megtapasztalják, hogy mennyi veszély leselkedik rájuk. Amennyiben az ilyen és ehhez hasonló esetekben nem hallgatnák el az információkat, csökkenne a kormány támogatottsága, és ezzel együtt drámain csökkenne a lakosság biztonságérzete – közölte Pócza István.

Seehofer nyerte a vitát

Két hónappal ezelőtt kemény feszültség bontakozott ki Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter között, részben a migránsok visszaküldésének ügyében. Seehofer most egy új dolgot vetett fel, miszerint társadalmi vitát kellene folytatni az állam és a vallás viszonyáról, ami meglehetősen szokatlan, hiszen Németországban ezt eddig tudták kezelni – hangzott el a műsorban.

Pócza István szerint az előző vitát egyértelműen Horst Seehofer nyerte meg, ezt mutatják az elmúlt napok eseményei is, miszerint Németország sorra köti különböző országokkal a visszaküldési megállapodásokat. Hozzátette: semmi mást nem csinál, mint folyamatos térfoglalást visz véghez, és azokat a tabukat veszi elő, amikről eddig nem volt ildomos beszélni Németországban. Ilyen a vallási kérdés is – hangsúlyozta a szakértő.

Összeegyeztethetetlen az iszlám és keresztény kultúra?

A kutató szerint egyértelmű, hogy Seehofer az iszlám és a hagyományos zsidó keresztény kultúra különbözőségére világít rá, és arra, hogy erről kellene társadalmi vitát folytatni – mondta Pócza István. Hozzáfűzte: látszik, hogy nemcsak Németországban, de Európa más országaiban is nehezen létezik egymás mellett az iszlám és a hagyományos zsidó keresztény kultúra, hiszen az ide érkezők nem az integráció indíttatásával érkeznek Európába – tette hozzá.

Kármentés a CSU/CDU részéről?

Eddig nagyon kevesen mondták ki, hogy a vallásszabadság senkit nem ment fel az alaptörvény tisztelete alól, a szövetségi belügyminiszter megtette. Pócza István szerint ez kemény kijelentés volt, és mondhatjuk azt is, hogy kármentés. Abból a szempontból kármentés, hogy a CDU/CSU igencsak eltávolodott a nevükben szereplő keresztény jelzőtől az elmúlt időszakban. Seehofer a pártcsoport „lelkiismeretként” próbál működni – fogalmazott a szakértő.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a német alaptörvény jellegéből adódóan próbálja a vallási pluralizmust kezelni és egyfajta távolságot tartani, azonban az egész jogfejlődése keretrendszere egy zsidó keresztény kultúrkörben gyökerezik. Ebből a szempontból is mondhatjuk, hogy kulturális szembenállás jött létre Németországban.

Pócza István hozzátette: nem a keresztény lakosság az, amely tömegesen próbál alaptörvény-ellenes cselekményeket megvalósítani, hanem azok, akik más kultúrából érkeztek.

forrás: M1 / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.