2018 április 20., péntek

A „Kurultáj csapata” a 2017-es EXPO-n

Share

Június 14-én kezdődött meg a Magyar Turán Alapítvány ünnepségsorozata Kazakisztánban. Ez a két hét kiemelt fontosságú a kazak-magyar kulturális kapcsolatokban, hiszen több közös hagyományőrző ünnepet is tartanak.

Június 14-én az Asztanai Világkiállításon, azaz a 2017-es EXPO-n a Magyar Turán lovascsapata sikeres harci bemutatót tartott. A kazak fővárosban megrendezett ünnepségen a helyi médiumok – például a Kazinform és a Khabar – megtisztelő figyelemmel tudósítottak a magyar szereplésről.
Ezután a torgáji madjar törzsi területre utazott a magyar küldöttség. Június 17-én az első Madjar–Magyar Kurultaj 10 éves évfordulójának alkalmából tartott jeles ünnepségen vettek részt, ahol tovább erősítették kapcsolatainkat.

Az első modernkori, magyar részvétellel megtartott Kurultajt 2007-ben rendezték meg Kazakisztánban, Saga településen. Ezen az ünnepségen a kazakisztáni madjar törzs ünnepelte meg a máig meglévő törzsi létét, és rokonságát a magyar néppel. A rokonságot Bíró András Zsolt antropológus 2006-os expedíciója, s a magyar kutató, valamint tudományos munkatársai által elvégzett kutatómunkák eredményei támasztották alá. Ezt követően a 2008-as első magyarországi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés hatalmas érdeklődés közepette zajlott le, és az életfánál megesküdtek a szervezők, hogy onnantól kezdve kétévente Kurultajt-Törzsi Gyűlést tartanak. 2011-től a páratlan években Ősök Napja elnevezésű ünnepet szerveznek, amelyet idén is megrendeznek a bugaci pusztán, mégpedig augusztus 11-e és 13-a között.

Végül a több mint 20 fős magyar csapat Almatiban, az Ulu Dala Ruhi a „Nagy Sztyeppe Gyermekei” hagyományőrző ünnepségen eleveníti fel a magyar, sztyeppei lovas-nomád múltunkat. A küldöttség tagjaira emberpróbáló utazás várt és vár, hiszen a kazakisztáni helyszínek között több ezer kilométert kell megtenni a nyári hőségben, sztyeppei, félsivatagos utakon, hogy az ünnepi rendezvényeken bemutatókat is tartsanak.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Újabb kedvezmények a nagycsaládosok számára

Kedvezményesen látogathatják a nagycsaládosok a Budapesti Planetáriumot, az Uránia Csillagvizsgálót, valamint kedvezményesen fizethetnek elő tudományos …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Nagyon örülök ennek, mert tiszteljük és éljük ősi multunkat, mert az a nép, amelyik ezt nem teszi, annak nincs jövője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.