2018 december 10., hétfő
Fotó: EPA/JASON SZENES

Kurz a Lázár videóról: vannak problémák, amiről beszélni kell

Share

Sebastian Kurz osztrák kancellár visszafogottan reagált arra a videofilmre, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi útján szerzett tapasztalatairól tett fel szerdára virradóra a Facebook közösségi oldalra.

A videón, mely Ausztriában nagy visszhangot váltott ki, a magyar miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy Bécs Favoriten városrészében, ahol 20 évvel ezelőtt még nem voltak bevándorlók, az eredeti osztrák lakosságból már csak nyugdíjasok maradtak. Mint mondta, meg akarta kérdezni néhány bevándorlótól, hogyan érzik magukat Bécsben, de nem tudtak válaszolni, mert nem beszéltek németül. Szólt a kerületben uralkodó állapotokról, a piszokról, rendetlenségről és arról is, hogy sok bécsi iskolában már nincsenek fehér gyermekek, csak muzulmánok és közel-keletiek.

A Facebook szerdán eltávolította a videofilmet, később azonban újra visszahelyezte, amit az anyag hírértékével indokolt.

Sebastian Kurz kancellár több más osztrák politikustól eltérően nem háborodott fel a videofilmen – közölte internetes portálján az Österreich című osztrák lap. Fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy “imitt-amott problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell” – szögezte le állásfoglalásában az osztrák kancellár.

Kurzcal szemben éles bírálattal illette Twitter-bejegyzésében a videót Renate Brauner, a bécsi városi tanács ellenzéki, szociáldemokrata (SPÖ) gazdasági tanácsosa. Mint írta, büszke bécsiként “a legélesebben tiltakozik” szülővárosának ilyetén bemutatása ellen. A kormánykoalícióhoz tartozó szabadságpárti (FPÖ) Dominik Nepp alpolgármester viszont “aránytalannak” és a két szomszéd ország közötti baráti kapcsolatok fényében “nem éppen udvariasnak” minősítette a videofelvételt.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.