2020 augusztus 9., vasárnap
Fotó: EPA/JASON SZENES

Kurz: a nyitott kapuk politikája megbukott

Share

A legfontosabb feladat a külső határok megvédése, hiszen „csakis mi dönthetjük el, nem az embercsempészek, hogy ki jöjjön Európába”- fogalmazott Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Magyar Időknek adott exkluzív interjúban.

Az előző év bebizonyította, hogy a nyitott kapuk politikája megbukott; az is bebizonyosodott, hogy ez a politika nem tudott gátat vetni annak, hogy emberek vesszenek oda a Földközi-tengerbe, és ahhoz is hozzájárult, hogy ennek következtében rengetegen meghaltak – mondta a Magyar Időknek adott adott exkluzív interjújában Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. A tárcavezető kifejtette, hogy a legfontosabb feladat a külső határok megvédése, hiszen „csakis mi dönthetjük el, nem az embercsempészek, hogy ki jöjjön Európába”.

Nem működik a jelenlegi menekültügyi rendszer

„Koalíciós partnerünk, a szociáldemokraták, illetve pártom, a néppárt egyes politikusai is inkább Angela Merkellel értettek egyet, saját álláspontomért pedig nagyon hevesen bíráltak. Mostanra azonban már mindenki belátta, hogy a Közép-Európába özönlő migrációs áradatot nem lehet kezelni, a bevándorlási hullámot meg kell állítanunk. Ez a felismerés igazán szükségessé vált, hiszen 2015-ben 90 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában, ami túlságosan nagy szám. Az idei számok is túl magasak, ezért úgy gondolom, még keményebben kell dolgoznunk, hogy megállítsuk az illegális bevándorlást és új menekültügyi rendszert alakítsunk ki. A jelenlegi ugyanis nem működik” – fogalmazott a politikus.

Kurz szerint meg kell védeni az EU külső határait, és több pénzt kell fektetni a humanitárius segélyezésre, illetve a fejlesztési együttműködésre azokban az országokban, ahonnan a bevándorlók származnak.

Ne az embercsempészek döntsék el, ki jöjjön Európába

„Úgy gondoljuk, már az EU külső határainál meg kell állítani az Európába illegálisan belépni akarókat. Ott gondoskodnunk kell róluk, majd meg kell próbálnunk visszaküldeni őket szülőhazájukba vagy egy biztonságos harmadik országba. Ha nem állítjuk meg őket a külső határnál, akkor pontosan ugyanazokat a hibákat követjük el, mint tavaly, és ezáltal engedjük a migránsoknak, hogy az EU szívébe utazzanak, ami érthetően nagyon kecsegtető lehetőség számukra. Ezzel pedig másokat is arra buzdítunk, hogy Európába jöjjenek, az embercsempészek még több pénzt keresnek rajtuk, s még többen fulladnak a Földközi-tengerbe” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy nem az a probléma, hogy néhány ország nem akar menekülteket befogadni, hanem az, hogy a legtöbb menekült nem is akar ezekbe az országokba menni. Ezért nem is működik a kvótarendszer – húzta alá.

A politikus hangsúlyozta, szorosan együttműködik Szijjártó Péterrel, de vannak más partnerei is, akikkel azonos az álláspontjuk.

Úgy vélte, az Európai Unióban mindenkinek kötelessége szolidaritást vállalni, ám szerinte a szolidaritásnak más megnyilvánulási formái is léteznek, nem csupán a kvótarendszer. Hozzátette: minden egyes tagállamnak kötelessége részt venni a határok védelmében.

A jobboldali Osztrák Néppárt politikusa Donald Trump megválasztásáról azt mondta, bízik abban, hogy lehetőség nyílik az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok megerősítésére.

forrás: Magyar idők / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.