2020 október 21., szerda
Éljen az ifjú pár

Lakodalmast játszottak Félben

Share

Népijátékozni mindenki szeretFél. Csudajó Hétvégét tölthettek a szenci járásbeli Fél községben azok a cserkészek, akik ellátogattak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség néprajzi hétvégéjére, a CsuHéra, melyre második alkalommal került sor. A 160 főt megmozgató rendezvényen rendhagyó módon egy lakodalomra is sor került.

 

A népi kultúra ápolása már a két világháború között kiemelt pozíciót biztosított magának a magyar cserkészet nevelőmunkájában, az anyaországban és a határon túl egyaránt, s nincs ez másként napjainkban sem. Korábban az SZMCS – Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúsági szervezete – Marcelházán rendezte meg a Felvidéki Cserkész Regöstalálkozót, az öt éven át tömegeket vonzó rendezvényt váltotta a féli Csudajó Hétvége, először három éve.

 

Kocur Márta, a helyi 24. sz. Szent László cserkészcsapat vezetője megnyitójában emlékeztette az egybegyűlteket, a fővárostól 17 kilométerre található községben, illetve a szűkebb régióban egyaránt komoly problémát jelent az egyre fokozódó asszimiláció. „Ha történelmi gyökereink és népi kultúránk felé fordulunk, az személyes és közösségi identitásunkat egyaránt megerősítheti, amelyre ebben a helyzetben nagy szükség van“ – mondta.

Éljen az ifjú pár

Pénteken a résztvevők a Kuttyomfitty Társulat Aranyfészek, aranymadár című műsorát láthatták, melyet táncház követett. A zenét a XXII. Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Versenyének énekelt vers kategóriáját megnyerő Pósfa zenekar biztosította; a mátyusföldi táncokat Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás tanította.

 

Szombaton a rendezvények párhuzamosan, két helyszínen zajlottak. A cserkészház udvarán egy hamisítatlan falusi disznóölésbe kapcsolódhattak be a résztvevők. A többi foglalkozás a magyar alapiskolában zajlott. Az udvaron – ahol a szabad tűzön való kürtőskalács-sütést is kipróbálhatták – a kisebbek és nagyobbak, falusiak és városiak körében egyaránt sikert aratott a kisállat-simogató. „A rendezvénnyel elsősorban a 14 évesnél idősebb korosztályt szólítottuk meg, de a szervezés során fontos szempont volt, hogy a II. CsuHé családbarát is legyen, így az idősebb, immár családos cserkészek is megtalálják a megfelelő programokat” – mondta Lépes Lívia, a rendezvény főszervezője.

 

Az iskola épületében a cserkészeket a népi kismesterségek avatott művelőitől sajátíthatták el a korongozás, szövés, lószőrékszer-készítés, csuhézás, nemezelés, horgolás, kosárfonás, gyöngyszövés, bábkészítés, üvegfestés alapjait; de a legnagyobb tolongás a rétessütésnél volt. Napközben folyamatosan zajlott a „II. Csuhé álompárja” szavazás, ahol a résztvevők 12 benevezett pár közül választhatták ki azt a párost, akiknek aztán este megülték a lakodalmát. A lakodalom táncházzal végződött, ahol Écsi Nóra és Madocsai Imre tanítottak erdélyi táncokat.

A Posfa zenekar húzta a talpalavalót

„Fontos számunkra, hogy fiataljaink megtapasztalhassák, bár 2013-at írunk, a néptánc és a népi kultúra nem valami dohszagú, múzeumokban mutogatandó kiállítási tárgy, hanem egy nagyon is elő, menő dolog. Meggyőződésem, hogy ehhez a Csudajó Hétvége is hozzájárult, színvonalas programjaival” – fogalmazott Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.