2018 december 14., péntek
Tóth Norbert nemzetközi jogász - hirado.hu

Látványosan felerősödött a nyugat-kelet törésvonal az EU-ban

Share

Kialakult egy nyugat-kelet törésvonal is, ami mindig ott volt a felszín alatt, de nem volt ennyire látványos – mondta Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Úgy tartják, hogy az Európai Unió az értékek és érdekek közössége, miközben azt látjuk, hogy nincs érdek- és értékközösség, azt pedig az utókor fogja majd eldönteni, hol volt a mélypont az unió történetében. Az M1 Ma este című műsorának Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, valamint az Alapjogokért Központ elemzője volt a vendége.

Komoly válságtünetek Európában

Tóth Norbert szerint jelenleg egyszerre több válság van az Európai Unióban, amik „egymásra rakódnak” és felerősítik egymást.

„Jóval komolyabbak a válságtünetek attól, mintha a válságok külön-külön lennének jelen Európában. Probléma van a közös valutával, de a migrációs válságot sem kell bemutatni senkinek” – fogalmazott a szakértő.

Hozzátette: kialakult egy nyugat-kelet törésvonal is, ami mindig ott volt a felszín alatt, de nem volt ennyire látványos. 2004-ben, amikor a legtöbb közép-kelet európai ország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor néhány éven keresztül nem jöttek elő a felszín alatt lévő feszültségek.

Különbségek a nyugati és a közép-kelet európai részek között

A 2008-as gazdasági válság során, aminek a hatása még mindig érezhető, megjelentek a Nyugat-Európa és Közép-Kelet Európa között lévő különbségek, és látványossá váltak – mondta Tóth Norbert.

Vannak ideológiai különbségek az unió két része között, sok esetben mást gondolnak ugyanarról az értékről Nyugat-Európában, mint a közép-kelet európai részeken. Senki nem vitatja, hogy a demokrácia és a jogállamiság egy fontos érték, viszont ezek nehezen definiálható fogalmak – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Nem működik a tömeges integráció

Philippe Lamberts belga európai parlamenti képviselő az M1-nek adott interjújában azt mondta: akik Európába jönnek, azok a háborúk és a diktatúrák miatt menekülnek el, „nekünk pedig fel kell ismerni, hogy a béke szigetén élünk”.

A szakértő szerint fenntartásokkal kell kezelni azt, amit Nyugat-Európában a fősodor vonalbeli döntéshozók mondanak az Európán kívüli tömeges bevándorlással kapcsolatban, amely szerint az kezelhető.

„Nem tudunk mutatni olyan nyugat-európai országot, ahol a tömeges integráció működik” – hangsúlyozta Tóth Norbert.

forrás: M1 Ma este / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.