2020 október 26., hétfő
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. június 1-jén (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Lázár: mindenki, aki akar, dolgozni fog 2018-ban

Share

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó 90 – Mit, miért tesz a kormány?” címmel.

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a magyar gazdaság legfrissebb adataival összefüggésben elmondta: az eredmények minden magyar ember munkáját dicsérik és visszaigazolják. 2017 első negyedévben több mint 4 százalék volt ugyanis a gazdasági növekedés – tette hozzá.

Fontos adat továbbá, hogy az első negyedévben 34 százalékkal nőtt a beruházások üteme, amely kihatással van a foglalkoztatásra is, 84 ezer emberrel dolgoznak most többen és 510 százalékkal nőtt a lakásépítések száma – húzta alá.

Stabil a gazdaság

A magyar gazdaság stabil is kiegyensúlyozott pályán van – jelentette ki Lázár János, hozzátéve, hogy a külkereskedelmi mérleg is pozitívan alakult az első negyedévben, a többlet 2,5 milliárd euró volt, és jóval erősebb volt az export, mint az import.

Közölte: az ipari termelés 7,8 százalékos ütemben nőtt, az építőipar 25 százalékos ugrást produkált, a bérmegállapodás pedig növelte a szolgáltatási szektor eredményeit. Jól alakult az államháztartás hiánya is – fűzte hozzá.

2017 első negyedévében 4 millió 378 ezer ember dolgozott, és 104 ezerrel többen dolgoznak a versenyszektorban. 2010-hez képest 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – jelentette ki Lázár János.

2010-ben 30 százalék volt a munkanélküliségi adata, most ez a szám 10 százalék – tette hozzá, kiemelve, hogy 2017 első negyedévben a bérek reál értéke 8,2 százalékkal nőtt.

Családtámogatásra, infrastruktúra-fejlesztésre és turizmusra is csoportosítanak át forrásokat 

A gyermekvállalást ösztönző programra, a paksi atomerőmű-beruházással összefüggő közinfrastruktúra-fejlesztésre és turisztikai célokra is csoportosítanak át forrásokat a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban, amelyről a hónap közepén szavaz az Országgyűlés – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A gyermekek után járó adókedvezményt a munkavállalók közül nagyjából egymillióan vették igénybe – mondta Lázár János.

Még ebben a hónapban elfogadhatják a költségvetést

A költségvetés tárgyalása zajlik a parlamentben, ehhez néhány módosító indítványok kerültek az asztalra: júniusban elfogadhatják a 2018-as költségvetést, ez jelentősen növeli a kiszámíthatóságot – fogalmazott lázár János.

A költségvetés 2018-ban a munkából élők költségvetése lesz – húzta alá, hozzáfűzve, hogy aki akar, 2018-ban dolgozni tud, hiszen a versenyszféra is munkaerőt keres, aki pedig nem ott helyezkedik el, az az állam világában talál munkát.

A kormány döntött: gyermekvállalás támogatására növelnék azoknak a családoknak a számát, akik gyereket vállalnak. Szeretnék ha 2030-ra minden családban, ahol gyereket vállalnak, 2 gyermek születne. 2018 a családok éve lesz, megtörténnek az átcsoportosítások – húzta alá.

Tájékoztatása szerint a kormány által javasolt teljes költségvetési átcsoportosítás összege 98 milliárd forint.

Duna-híd épül Kalocsánál

A paksi beruházás előkészítését mutatja, hogy 20 milliárd forintot szánnak a beruházáson kívüli közinfrastruktúra fejlesztésére: Kalocsánál egy Duna-hidat építenek, és lakásépítésre és útépítésre is sor kerül – mondta a miniszter.

16,4 milliárd jut a turisztikai fejlesztésekre; bővítették az Állatkert újjáépítésének programját egy mélygarázzsal, ezen kívül népművészetekkel foglalkozó egyesületeknek is egy alapot nyitnak, és szervezeteket, így például a premontrei rend számára is forrást biztosítanak, és a ciszetercieket is támogatják.

Lezárult a nemzeti konzultáció

Lázár János elmondta, lezárult a nemzeti konzultáció. A kormány 1 millió 680 ezer emberrel folytatott párbeszédet az ország jelenéről és jövőjéről.

Úgy fogalmazott: jóval túlnyúlik néhány párt választási eredményén a résztvevők száma, hiszen a baloldali pártokra korábban 1 millió 400 ezer ember  szavazott, a Jobbikra közel 1 millió, ám a konzultáción közel 700 ezerrel többen mondták el a véleményüket. Lázár János azt mondta, ezek az emberek kiállnak a kerítés, a jogi határzár, az alacsony energiaárak mellett, illetve amellett, hogy a magyar parlament mondja meg, mennyi legyen az adó, a szociális segély, a munkahelyi támogatás, valamint az áram és a gáz ára.

Jelezte, hogy ezt a párbeszédet fent kívánják tartani, mivel számos ügy van a kormány előtt, például a kerítés miatt indított kötelezettségszegési eljárás.

A kerítés ügyében kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben: ezzel kapcsolatban Lázár János azt mondta, ahelyett, hogy az Európai Bíróság elismerné Magyarország teljesítményét, megtámadja az országot.

Meg fogjuk védeni a kerítést, a jogi és biztonsági határzárat is – jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy a NATO-csúcson kialakult egy vita a terrorizmusról; az USA szerint a terrorizmus és a migráció között összefüggés van, Magyarország pedig ugyanezt vallja, ezzel szemben az unió több tagállama ezt tagadja. Sikerült elérni, hogy a NATO zárónyilatkozatába belekerült, hogy jogunk van arra, hogy kerítést építsünk – húzta alá.

Lázár János beszélt azokról a hírekről, hogy német javaslatra jogállamisági követelményekhez kötnék a hozzáférést a felzárkóztatást szolgáló alapokhoz az unió következő költségvetésben. Németország az egyik legnagyobb haszonélvezője ezeknek a forrásoknak és ő követte el a legnagyobb alapjogi sérelmet azzal, hogy 2015-ben illegális migránsok millióit engedte be a területére, megszegve az európai határellenőrzési szabályokat – tette hozzá.

Kockázatot jelentenek az illegális bevándorlók

Mint mondta, példátlanul nemzetközi szervezetekhez kellett fordulni Ahmed H. nevű férfi miatt, aki Röszkénél megtámadta a kerítést és a rendőröket. Az EP elítélő határozata az illető tevékenységét úgy írja le, mintha tárgyakat hajított volna a kerítés felé, ám ennél több történt. Az EP mégis a terrorizmusban érintett személy védelmére kelt, ez pedig  jól mutatja a különbséget – fogalmazott.

Akik illegális bevándorlóként érkeznek, kockázatot jelentenek – mondta lázár János.

Egységes a V4-ek álláspontja erről: a migráció kockázat és az uniónak komoly lépéseket kellene tennie. A schengeni határokat meg kell védeni, az ellenőrzés biztonsági garancia lenne – mondta Lázár János.

Magyarország lesz a V4 elnöke

Magyarország lesz a V4 elnöke 2017 nyarától – jelentette be Lázár János.

Jövő héten tárgyalnak a CEU-ról

Hozzátette, azt is hogy a kormány jövő héten tárgyalja a CEU-val kapcsolatos új fejleményeket. Minden féllel párbeszéd zajlik, készek vagyunk az egyeztetésekre – jelentette ki Lázár János.

Visszautasítja Soros kijelentéseit

Visszautasította Lázár János Soros György magyar származású amerikai üzletember csütörtöki brüsszeli kijelentését, mert az szerinte igazságtalan Magyarországgal szemben, és súlyosan elferdíti a valóságot.

Soros György nem kevesebbet mondott, minthogy Magyarországon maffiaállam működik – fejtette ki budapesti sajtótájékoztatóján a miniszter, aki ezt minden magyar nevében visszautasította.

Nem a magyar állam, hanem “a Soros György által pénzelt szervezetek” voltak azok, amelyek az elmúlt években nem tartották be Magyarországon a törvényeket, nem vállalták az átláthatóságot, a nyilvánosságot – fogalmazott Lázár János, aki szerint nem a magyar állam, hanem ezek a szervezetek működtek maffiaszerűen.

A politikus azt is megerősítette, hogy a kormány megküldte válaszát az Európai Bizottság CEU-val kapcsolatos kérdéseire. Szerinte azonban a brüsszeli testület kérdéssora inkább volt politikai, mint jogi természetű. A CEU-val kapcsolatos fejleményekről a kormány jövő héten tárgyal – közölte.

Támogatást kapnak a háziorvosok

A háziorvosok kiegészítő támogatásra számíthatnak, ami havonta 130 ezer forintot jelent.

forrás: hirado.hu / MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Magyar! Védd és támogasd minden erőddel Isten ajándékát az Orbán kormányt.Orbán szabadságharcot vív érted és a haza szabadságáért. Isten áld meg a tisztességes magyart és szeretett székely testvéreinket, valamint édes szülőhazánk, Nagymagyarországot és népeit mindörökké.Amen. Áldassék Isten és ajándéka Jézus mindörökké Amen.

  2. Dékány Ilona

    Teljes mellszélességgel támogatnia kell minden igaz magyar embernek a kormányfőt és a kormányt ! Nem győzhetnek —még kis mértékben sem !!—-a hazaárulók , akik hazánkban ,vagy az EU–ban tevékenykednek ! Ez a kormány jó úton jár még akkor is , ha időnként hibákat követ el . Akik elégedetlenek , azok nem mérik fel , hogy honnan indultunk 2010-ben , és most hol tartunk. Akik az ellentéteket szítják , a randalírozásokat szervezik , a káoszt akarják erősíteni , de semmi jóra nem tudnak konkrétumot javasolni . Ha ők kerülnének a kormányrúdhoz , bizonyosan visszakerülnénk a gödörbe , ahonnan végre kimásztunk ! Teljes képtelenség ma azt követelni ,hogy legyenek nyugati bérek , nyugdíjak ! / Talán 20 év múlva elérhető lesz !/ DE: Évről –évre emelkednek a bérek , a gyermeket nevelőket fokozatosan segítik , a fiatalokat támogatják , és ez biztató. Ha szorgalmas , tanulni akar ,és tud is , boldogulhat. IGEN TUDOM , vannak hibák ! DE: Azokat ki kell javítani ! MIVEL AZ ÚT HELYES , nem szabad arról letérni !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.