2017 augusztus 20., vasárnap
Minority SafePack: az RMDSZ javaslatára útjára indított polgári kezdeményezés európai szintű megoldásokat szorgalmaz - fotó: radiocluj.ro
Minority SafePack: az RMDSZ javaslatára útjára indított polgári kezdeményezés európai szintű megoldásokat szorgalmaz - fotó: radiocluj.ro

Lehetővé vált a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés online aláírása

Share

Csütörtöktől az interneten is csatlakozni lehet a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez, amely az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szabályozását javasolja – tájékoztatta az MTI-t Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke.

Vincze Loránt elmondta, hogy az Európai Bizottságnak az aláírásgyűjtő programját és szerverét választották a támogató aláírások összegyűjtésére. A politikus a https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/index.do?lang=hu aláírási felület előnyeként említette, hogy a honlap lehetővé teszi az EU bármely hivatalos nyelvének a használatát.

A magyar anyanyelvű aláírók Romániában, Szlovákiában vagy akár Nyugat-Európában is magyar űrlapot használhatnak. Vincze Loránt arra kérte a több állampolgársággal is rendelkezőket, hogy annak az országnak az aláírási ívét töltsék ki, amelyben a lakhelyük van.

Az internetes felületen egyébként különböző országok bejelölése esetén más-más aláírási ívek nyílnak meg. Vannak országok, amelyek kevesebb, mások több személyes adatot kérnek. Az aláíró az ív kitöltésével arról is nyilatkozik, hogy nem támogatta korábban aláírásával a kezdeményezést.

Vincze Loránt elmondta: nem szabad papíron is és interneten is aláírni, és csak egy országban szabad aláírni a kezdeményezést, mert a rendszer érvényteleníti a kettős aláírásokat. A FUEN elnöke szerint az ernyőszervezet és tagszervezetei az őszi hónapokban indítják el aláírásgyűjtési kampányukat.

Az EU-nak akkor kell foglalkoznia a kezdeményezéssel, ha 2018. március 4-ig több mint egymillió aláírást sikerül összegyűjteni. Az aláírásgyűjtést a FUEN Kolozsváron tartott májusi kongresszusa keretében indították el. A kongresszuson felszólaló Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette, Magyarország és a határain kívül élő nemzetrészek kiveszik a részüket az egymillió aláírás összegyűjtéséből. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 250 ezer aláírás összegyűjtését vállalta.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Oroszországban is késeléses támadás volt

Nyolc járókelőt megkéselt szombaton egy ismeretlen férfi az oroszországi Szurgut városában – jelentették orosz hírügynökségek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.