2020 október 29., csütörtök
Fotó: MTI

Lemondók

Share

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat. Az MSZP elnöksége is benyújtotta a lemondását, felelősnek tartjuk magunkat a kialakult helyzetért – jelentette be Molnár Gyula. De szintén lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, ő azonban mandátumát egyelőre nem adja vissza.

A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz-KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez ma nem teljesült. Kiolvasható a számokból, hogy az elkövetkezendő időszakban a Fidesz fogja irányítani Magyarországot, hogy „ki fogja-e tölteni a négy évet vagy sem, azt majd meglátjuk” – jegyezte meg.

Vona Gábor köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a voksoláson, értékelése szerint a demokrácia ünnepe, hogy nagy számban vettek részt az emberek. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a Jobbikot támogatták, s „nem ültek fel a hazugságoknak”, a „gyűlöletkeltő kampánynak”. Az aktivistáknak pedig a becsületes munkáért mondott köszönetet, hozzátéve: ők nem rongáltak plakátokat és nem próbálták más pártok rendezvényeit tönkretenni.

A pártelnök kijelentette: most is úgy tartja, hogy a Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel című programjuk a legjobb program Magyarország problémáinak megoldására, s szerette volna összefogni az embereket.

A továbbiakban mindent támogatnak a parlamentben, ami a magyar emberek érdeke, és vannak olyan területek, amelyekért „a legnagyobb erőbedobással” fognak küzdeni. Ezek közé sorolta a kivándorlás megállítását, az otthonteremtés erősítését, a devizahitelesek igazságtételét, az egészségügy, az oktatáspolitika és a nyugdíjrendszer kérdéseit, továbbá a bérunió megvalósítását.

Vona Gábor kérdésre elmondta: az elnökségnek tisztújító kongresszust kell kiírni. Személyes ambícióiról szólva úgy fogalmazott: van még benne „politikai tartalék”, de a tagságnak kell eldönteni, kit szeretne elnöknek. A politikus kiállt a néppártosodás mellett, szerinte ez hozzásegítette a Jobbikot szavazóbázisának növeléséhez. Egy másik kérdésre közölte, nem gratulált Orbán Viktornak, mert bár sportszerűség azt kívánja, „ez nem volt egy sportszerű verseny”.

Faggatták arról is, mit gondol most a visszalépésekről. Azt felelte: ugyanazt a döntést hozná, mint korábban, azaz egyetlen körzetben sem lépne vissza. Az MSZP és a DK javára erkölcsileg, az LMP javára taktikailag nem volt értelme visszalépni – jelezte, utóbbit azzal magyarázva: semmi sem mutatott arra, hogy a Jobbik szavazói tömbben az LMP-t támogatták volna, s ez akár még ártott is volna. Szerinte az eredmény nem a koordináción múlt.

A Jobbik választási eredmények előtt tett nyilatkozatait itt olvashatja el.

 „Az első szó a köszöneté, örülünk annak, hogy a választópolgárok ilyen sokan részt vettek a döntés meghozatalában” – nyilatkozta Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztatóján.

„Ma reggel látva a magas részvételi számokat, abban bíztunk, hogy ez a változásnak a jele. Látva a végeredményt azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak a változást akaró, hanem a kormányt támogató polgárok is szavaztak” – mondta Karácsony Gergely.

Más jövőt szántunk Magyarországnak attól, mint amiről ma döntött a magyar választópolgárok többsége – közölte, majd úgy folytatta: a választások eredménye után sem változik meg a véleményünk, amely szerint Magyarországnak más irányba kell mennie.

„Van néhány olyan tanulság, amit érdemes megjegyezni: még mindig a demokratikus ellenzék az erősebb ellenzék Magyarországon, hosszú távon igaz az, hogy a kormányt baloldalról lehet leváltani” – vélekedett Karácsony Gergely. „Azt is látni kell, hogy a demokratikus ellenzéki tábor legerősebb szövetsége az MSZP-Párbeszéd” – fűzte hozzá. „Az a szövetség, amit létrehoztunk, sokak szívében reményt gyújtott, és bár az várt eredmény elmaradt, a pártszövetség bejutott az Országgyűlésbe” – mondta.

„Nagyobb társadalmi beágyazottság és megújulás – ezek lesznek a jövőbeli feladataink. Közelebb kell jutnunk a magyar emberekhez, azon az úton pedig, amin elindultunk, tovább kell mennünk, és újra kell újjáépíteni a magyar baloldalt.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke megerősítette: helyes volt a pártszövetségre vonatkozó megegyezés.

„Sikerült ledöntenünk azt a falat, ami a politika és a civilek között volt korábban. „Egyértelműen sikernek tekintjük azt, hogy képesek voltunk a változás szövetségének a programját eljuttatni az emberekhez” – nyilatkozta Molnár Gyula az MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztatóján.

„Amikor elkezdtük ezt a munkát, azt tapasztaltuk, hogy néhány párt a saját pályáját futotta. Egyéni érdekből megtagadták az együttműködést, míg az MSZP közös jelöltekről beszélt a győzelem forgatókönyveként, még a Párbeszéddel történő megállapodás előtt” – közölte.

Az MSZP elnöksége benyújtotta a lemondását, felelősnek tartjuk magunkat a kialakult helyzetért – jelentette be Molnár Gyula.

Az MSZP–Párbeszéd választási eredmények előtt tett nyilatkozatait itt olvashatja el.

Lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza – mondta a politikus az MTI-nek vasárnap éjjel. Szél Bernadett a választások éjszakáján tartott beszédében köszönetet mondott a választópolgároknak, akik az ellenzéki pártokra szavaztak,

Hadházy Ákos LMP-s társelnök lemond pozíciójáról – derül ki az MTI-nek adott nyilatkozatából. A politikus a választáson Szekszárdon alulmaradt Horváth István fideszes jelölttel szemben.

Szél Bernadett: Ezután kétszer úgy kell küzdeni, ahogy eddig

Szél Bernadett a választások éjszakáján tartott beszédében köszönetet mondott a választópolgároknak, akik az ellenzéki pártokra szavaztak, kiemelten is az LMP szavazóinak. Kijelentette: el kell ismerni, hogy a kormányváltás nem sikerült, „de ez nem jelenti azt, hogy feladjuk a küzdelmet”, „a munka itt és most el fog kezdődni”.

Szerinte pártjának nem a programján kell változtatnia, hanem azon, ahogyan közvetítik azt a választók felé.

A párt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: az LMP és az Új Kezdet derekasan küzdött, és hiába ért el jobb eredményt, mint korábban, ezután kétszer úgy kell küzdeni, ahogy eddig. „Mostantól ezen fogok dolgozni”, még nagyobb alázattal – tette hozzá. Hangsúlyozta: a jövő a mi kezünkben van, bármit is mutatnak most az eredmények, azért kell küzdenünk, amit szeretünk – és mi Magyarországot szeretjük.

Az LMP választási eredmények előtt tett nyilatkozatait itt olvashatja el.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

  1. A mi képviselőnk Dr Kovács József —úriember !— további jó egészséget , és sikereket kívánt a veszteseknek . Én azt mondom , hogy üljenek le egy zugba és gondlják át : Egyáltalán jó helyen végzik –e a tevékenységüket ? !Esetleg tévúton járnak , vagy un. pályatévesztettek .Lépjenek le amíg nem túl késő !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.