2018 május 25., péntek
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Witold Waszczykowski lengyel külügyminisztert az Országházban 2016. február 3-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Lengyel külügy: Indokolatlan lenne Magyarország megbüntetése

Share

Szolidaritását fejezte ki Magyarországgal csütörtökön Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésben, és hangsúlyozta, hogy Magyarország megbüntetésének nincs semmi alapja – közölte a varsói külügyminisztérium.

A tárca honlapján megjelent közlemény szerint Waszczykowski azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy az Európai Parlament szerdán elfogadott határozatában az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás előkészítését kérte Magyarországgal szemben, ahol szerinte fennáll a “jogállamiság rendszerszintű fenyegetése”.

Waszczykowski a telefonbeszélgetésben hangsúlyozta: az Európai Unió alapját képező értékeket és alapelveket meg kell őrizni, és garantálni kell. “Ugyanakkor nem kevésbé fontos az, hogy minden tagállamnak joga legyen a belpolitikában az állami szuverenitás elve szerint működni” – hangsúlyozta a lengyel külügyminiszter. ”Ma nem látok semmi okot arra, hogy Magyarországot megbüntessék” – szögezte le a közlemény szerint Waszczykowski.

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselői – akik az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartoznak – szerdán a Magyarországra vonatkozó európai parlamenti határozat ellen voksoltak, ellenben az Európai Néppárthoz tartozó ellenzéki lengyel képviselők többsége megszavazta a határozatot. Az ellenzéki Lengyel Parasztpártnak ugyancsak az Európai Néppárthoz tartozó képviselői viszont tartózkodtak a szavazásnál. Marek Jurek, aki egy, a PiS-szel szövetséges jobboldali lengyel törpepárt képviseletében a lengyel kormánypárt EP-frakciójában foglal helyet, felszólalásában kiállt Magyarország mellett, és botrányosnak minősítette az EP határozatát.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Bosznia-Hercegovina és Montenegró is kerítést építene

Szigorúbb intézkedéseket vezet be Bosznia-Hercegovina a migrációs nyomás növekedése miatt, és határkerítés építését is kilátásba …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Tudomásul kell venni , hogy Lengyelországban is élnek a kommunizmus maradékainak utódai . Ott is él a liberális mocsok ! Tehát nem meglepő a reakciójuk. A nemzetben gondolkodó lengyelek barátaink !!! Számunkra ők a mérvadó lengyelek !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.