2021 szeptember 28., kedd
Judith Sargentini - Fotó: Pablo Garrigos-Európai Parlament

Lengyelország megvétóza a Sargentini-hazugságot

Share

Lengyelország vétót emel a Magyarországgal szembeni európai uniós szankciók ellen, ha az ügy a Tanács elé kerül – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter litván hivatali partnerével csütörtökön Vilniusban folytatott megbeszélését követően, a két politikus közös sajtóértekezletén.

Az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazásával kapcsolatban Czaputowicz kijelentette, ha ez az ügy a Tanács elé kerül, ellene voksolunk. Megvétózzuk a döntést, ha az szankciókat vezetne be. Úgy vélem az EU igyekszik növelni a nyomást régiónk országain, de mi kötelesek vagyunk szolidaritást mutatni ezzel szemben.
Litván kollégája, Linas Linkevicius úgy vélte, hogy a Magyarországgal szembeni esetleges szankciók nem segítenek áthidalni az álláspontok közötti szakadékot. Hozzátette, a párbeszédet támogatjuk az ultimátumokkal szemben.

Arra a kérdésre, hogyan szavazna Litvánia ha a szankciók napirendre kerülnének a Tanácsban, a litván külügyminiszter mindössze annyit reagált, a „jövő kérdéseivel a jövőben foglalkozunk”.

Az Európai Parlament (EP) megszavazta szerdán a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith különjelentést. A dokumentum értelmében Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását. A voksolás nyomán az ügy az EU Tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei. A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Forrás/fotó: MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Egy hozzászólás van

 1. A ti hazugságotok a “Szentírás”?
  Tocqueville aranyköpéseiből

  Be kell látnunk, hogy az emberek érzelmei általában mindig oda húznak, ahol az erő rejlik. Meghódított országokban nem sokáig él a hazaszeretet.
  Ezeket, az embereket, kik már oly erősen függnek a központi hatalomtól, már hiába bízzák meg azzal, hogy időről időre megválasszák e hatalom képviselőit: szabad akaratuknak ez oly fontos, ám oly ritka gyakorlásában nem képes meggátolni gondolkodási, érzelmi, cselekvési képességének fokozatos elveszítését s azt, hogy lassacskán az emberi szint alá ne süllyedjenek! 952. old.
  Hozzáteszem még, hogy hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy még meglevő jelentős és egyetlen előjogukat gyakorolják…
  Valóban nehéz elképzelni, hogyan is tudnának jó vezetőt választani maguknak olyan emberek, akik végképp leszoktak önmaguk irányításáról: az is teljesen hihetetlen, hogy egy szolga nép valaha is képes lenne liberális, energikus és bölcs kormányt megszavazni.
  Mai valóságunkat köszönjük meg a Szovjetuniónak, és az Ő helytartóinak, a szocialista pártnak.
  Mindig kérészéletű szörnyszülöttnek tartottam az olyan alkotmányt, amelynek az eleje köztársasági, továbbiakban viszont szélsőségesen monarchikus. A vezetők hibái, és a vezetettek ostobasága az ilyet hamarosan csődbe juttatnák, a nép, pedig ráunván képviselőire és önmagára is szabadabb intézményeket hozna létre, vagy hamarosan megtalálná az egyetlen urát, kinek lábai, elé borulhatna. 975. old.
  A központi hatalom legyen bármily felvilágosult, bármily tudós, nem képes átfogni egy nép életének összes részleteit. Azért nem képes, mert egy ilyen munka meghaladja az emberi képességet. Ha mégis megpróbálja megalkotni és működtetni az oly különböző rugalmasságú rétegeket, az vajmi tökéletlen jár, vagy kimerül a haszontalan fáradozásban.
  „Nincs Isten áldása a munkánkon” sírta el Szatmári János alsózsolcai paraszt villanyszerelő kollégám 1973-ban! A szocialista/pógári párt vezetése ennek felismerésére mikor lesz képes?

  Tocqueville úgy fogalmazott, hogy „Azokban az
  országokban, ahol ilyen egyesülések nincsenek, és ahol az egyének nem tudnak
  mesterségesen és pillanatnyilag valami hozzájuk hasonlót létrehozni, szerintem nincs gátja a
  zsarnokságnak…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.