2019 március 23., szombat
Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Gál Balázs, a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány kurátora, Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Martz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke, valamint Lőrincz Viktor és Szilvássy Erik válogatott birkózók (b-j) a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapkőletételén a Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvény Központ területén 2018. március 13-án. A csepeli sportkomplexum összességében 4,5 milliárd forintból valósul meg. MTI Fotó: Illyés Tibor

Letették a Kozma István Birkózó Akadémia alapkövét Csepelen

Share

Ünnepélyes keretek között letették kedden a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapkövét; a létesítmény egy multifunkcionális sportcsarnokból, illetve egy birkózó szakkollégiumból és képzési központból áll majd. Az eseményen a magyar válogatott keret tagjai mellett megjelentek a sportág korábbi legendái is.

A csepeli komplexum összességében 4,5 milliárd forintból valósul meg. Első ütemben a 4000 négyzetméteres sportcsarnok épül fel, majd azt követi a 130 fő befogadására alkalmas bentlakásos kollégium, illetve képzési központ, sportrehabilitációs központ és vendégház kivitelezése.

“A magyarok adóforintjaiból befolyt közpénzt nem migránsokra, hanem a magyar gyerekekre, köztük a körünkben jelen lévő birkózópalántákra kell költenünk – mondta Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az ünnepélyes eseményen. – Ehhez minden nap és minden körülmények között össze kell fognunk, és meg kell védenünk a magyar birkózás érdekeit is. Mi itt, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a saját jövőnket akarjuk építeni!”

Az első ütemben megépülő sportcsarnok földszintjén a “Csepeli Birkózó Világ” kap helyet, három szőnyeges edzőcsarnokkal, öltözőkkel, szaunával, pihenőhelyiségekkel. Itt lesz majd a Csepeli Birkózó Club is. Az emeleten 500 fős lelátóval ellátott csarnokot alakítanak ki, nemzetközi birkózó-versenyekre alkalmas három szőnyeggel, felkészülésre alkalmas hat szőnyeggel. A galériaszintnek pedig több funkciója is lesz: akadémiai iroda, leválasztható előadóterem, oktató-, konferencia-, rendezvénytér, klubterem, valamint a Kis-Dunára néző vendéglátó terasz létesül.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapkőletételén a Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvény Központ területén 2018. március 13-án. A csepeli sportkomplexum összességében 4,5 milliárd forintból valósul meg. MTI Fotó: Illyés Tibor

A létesítmény más sportágak kiszolgálására is alkalmas lesz, ugyanakkor konferenciák, komoly- és könnyűzenei hangversenyek helyszíne is lehet.

Az akadémia kollégiuma 14-23 éves kor között bentlakásos kollégiumi elhelyezést biztosít majd, ahol a fiatalok nevelése, tanulása, mentális fejlesztése és egészséges táplálkozása is kiemelt figyelmet kap.

Az ünnepi eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy a 4,5 milliárd forint kormányzati támogatással megvalósuló beruházás eredménye egy minden igényt kielégítő modern létesítmény lesz.

“A sportághoz méltó központi birkózóakadémia a magyar birkózótársadalom régi álmát váltja majd valóra. A beruházással új időszámítás kezdődik a hazai birkózás történetében” – fogalmazott a miniszter.

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a létesítmény a kiemelkedő tehetségű versenyzők számára olyan nemzetközi szintű edzési, oktatási és lakókörnyezetet fog biztosítani, ahol a magas szintű szakmai képzés eredményeként új bajnokok születhetnek, akik példaképei lesznek majd a jövő ifjú sportolóinak.

Németh Szilárd azt is elmondta az eseményen, hogy minden idők leglátványosabb birkózó-világbajnokságát szeretné megrendezni Budapest. A 2018. október 20-28. közötti kilenc napos eseményen több mint 100 országból érkeznek majd nevezések. A Magyar Birkózó Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a világbajnokság több mint egy kilenc napos esemény és nem pusztán egy szimpla sportverseny lesz, hanem az országimázs növelését is szolgálja.

Az ünnepi eseményen bejelentették továbbá, hogy a Magyar Rádió riportere, Novotny Zoltán, a 13 nyári olimpián részt vett újságíró kapta a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Szabad Sajtó Napja Díját. Novotny a sportág egyik legelkötelezettebb híve, aki már az 1968-as mexikóvárosi nyári olimpián a rádióban közvetítette Varga János győzelmét.

Polgárportál / MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Nyíltvízi úszó Eb – Rasovszky Kristóf aranyérmes 5 kilométeren

Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert szerdán 5 kilométeren a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán. Szerda reggel verőfényes …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.