2020 október 29., csütörtök
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MSZP programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Levélben tett ígéretet Karácsony a rezsicsökkentés eltörlésére

Share

A rezsicsökkentés eltörlése mellett foglalt állást Karácsony Gergely egy civil szervezetnek írt levelében. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Reális Zöldeknek azt írta, hogy „átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat”.

Karácsony Gergely levelezést folytatott Juhos Lászlóval, a Reális Zöldek elnökével, a Paksi Energetikai Kerekasztal szóvivőjével a paksi bővítésről.

Karácsony azt írta levelében: kormányra kerülésük esetén a Paks II. szerződés felmondása lesz az első intézkedéseik egyike. A kieső energiaellátást alternatív forrásokból pótolják, amely során – mint írja – számítanak az Európai Unióra, ugyanis annak új költségvetése kiemelten támogatja a klímavédelmi megoldásokat.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a rezsicsökkentésről is szót ejt, úgy fogalmaz: „Átalakítjuk a hatósági árszabályozást is, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat.”

A rezsicsökkentést az teszi levetővé, hogy a hatósági árszabályozáson keresztül a magyar állam alacsonyabban tudja tartani az energiaárakat; a levelében foglaltak szerint ezt akarja átalakítani Karácsony Gergely.

Brüsszel is erre törekszik

Az Európai Bizottság 2016 végén hozta nyilvánosságra az energiaunió ötletét, amelyben többek között az szerepel, a jövőben megszűnne az áram esetében a nemzeti ármegállapítás joga, és ez Brüsszelt illetné meg. Az erre vonatkozó szövegtervezet azóta megengedőbbre módosult, ám továbbra is jelentősen szűkítené a tagállamok hatáskörét a lakossági energiaárak féken tartásában.

Ez a brüsszeli szándék – kimenetelét tekintve –párhuzamba állítható a Karácsony Gergely által megfogalmazott célokkal.

Az EU legalacsonyabbjai között a hazai rezsi

Az elmúlt időszakban a rezsicsökkentéssel a gáz, a távhő és az áram ára átlagosan 25 százalékkal csökkent, ezzel ma Magyarországon a rezsi az uniós tagállamok közül az egyik legalacsonyabb.
A mögöttünk hagyott téli időszakra vonatkozóan a kormány döntött arról, hogy – a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel – csökkentik a magyar családok fűtési költségeit 12 ezer forinttal. A könnyítés minden magyar háztartást érint.

A családi adókedvezményt is sokallja Karácsony Gergely

Igazságosabbá kell tenni a családi adókedvezményt – ezt mondta Karácsony Gergely a Hvg.hu-nak adott interjúban nemrég. Úgy fogalmazott: hatalomra kerülése esetén átgondolná a családi adókedvezmények rendszerét, és az átgondolás tárgya lenne például, hogy három gyerek után háromszor annyi kedvezmény jár. „Felső plafont húznék az adókedvezménynél” – jelentette ki.

Karácsony Gergely kijelentéseire közleményben reagált a Fidesz: A baloldali pártok megint arra készülnek, amit kormányzásuk alatt egyszer már megtettek, a gyermekesektől el akarják venni a családi adókedvezményt. A magyar családoktól el akarják venni a pénzt, hogy a migránsoknak adják.

forrás: Híradó.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Remélem ezt a hívei is olvassák, s az utolsó percben átszavaznak a FIDESZ-KDNP-re, mert azért az a sok nálunk maradt Ft nem mindegy!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.