2018 március 24., szombat
Forrás: zeit.de

Liberális véleménydiktatúra a Facebook önkényes cenzúrája

Share

A Facebook egy átláthatatlanul működő, nagy multinacionális vállalat, a londoni székházában több ezer ember dolgozik folyamatosan, és igyekeznek szűrni a tartalmakat – nyilatkozta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1-en.

Magyarország esetében, mivel kampányidőszak van, szemmel láthatóan erőteljesebben szűrik a Facebookon megjelenő tartalmakat – mondta a politológus. „Azt látjuk, hogy a londoni központban vannak olyan személyek, magyar származásúak is, akik folyamatosan vizsgálják a közösségi oldalt, és ha nekik nem szimpatikus tartalmat találnak, azt azonnal letiltják” – tette hozzá Deák Dániel.

Nyílt cenzúrát alkalmaznak

A politológus arról is beszélt, hogy két típusa van az ilyen eljárásoknak, az első esetben általában magyar állampolgárok jelentik fel az adott tartalmat, amely mögött gyakran politikai motiváció áll. Ezt követően a Facebook automatikusan letiltja a feljelentett tartalmat, majd valamilyen vizsgálat folytán döntenek arról, hogy visszaengedik-e, vagy tiltás alatt tartják – mondta.

A másik esetben pedig az előbb említett londoni központban a magyar származású dolgozók vizsgálják az oldalt, és saját maguk döntenek arról, hogy az adott bejegyzést vagy profilt törlik-e – fűzte hozzá. Deák Dániel az eljárásokat „liberális véleménydiktatúrának” nevezte, majd kijelentette: a Facebook nyílt cenzúrát alkalmazott, és beleavatkozott a magyar választási kampányba.

Más európai országban is tapasztalható, hogy a bevándorlással kapcsolatos tartalmakat tiltják, bojkottálják, de politikusokat és pártokat is tiltottak már le a közösségi oldalról – közölte.

Az amerikai elnökválasztásba is beavatkoztak

Az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány során is látni lehetett, hogy a Facebook igyekszik beavatkozni a választási folyamatokba, a Donal Trumppal szemben kritikus tartalmak sokkal nagyobb felületet kaptak – emlékeztetett a szakértő.

Hozzátette: akkor a keresőmotorokkal azt próbálták elérni, hogy a baloldali, liberális tartalmak jelenjenek meg inkább a felhasználók oldalain. „Úgy tűnik, hogy az elmúlt két évben ezt a folyamatot a Facebook továbbfejlesztette, és nyílt cenzúrát alkalmaz” –hangsúlyozta.

Politikai cenzúra folyik a Facebookon – jelentette ki ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 szerda reggeli adásában azzal kapcsolatban, hogy a közösségi oldal törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő videóját a Híradó.hu Facebook-oldaláról. Az M1-en bemutatott beszélgetés egymillió megtekintés és 12 ezer megosztás fölött járt.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta: a Híradó.hu közösségi oldalán elhelyezett videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, és ez nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság – vagyis az alapjogok – kiteljesedését.

A szakértő szerint a Facebook nem „szeretné”, hogy az illegális migránsokról, bevándorlókról negatív kontextusban beszéljenek. Úgy fogalmazott: egy ilyen népszerű videónak – ami egyébként egy tényeket közlő személy véleményét és tényállításait tartalmazza – az eltávolítása is megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a jelek szerint a magyarországi választások közeledtével megsokszorozódtak a cenzúrára utaló jelek a legnagyobb közösségi oldal vonatkozásában. Szerinte fontos a későbbiekben, hogy az úgynevezett közösségi alapelveket jobban harmonizálják az uniós normákkal.

A videó törlésével kapcsolatos híreinkről itt olvashat bővebben.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Több ember meghalt egy franciaországi iszlamista túszejtés során

Két embert megölt, és több mint tizet megsebesített egy marokkói származású iszlamista, aki péntek délelőtt …

2 hozzászólás

  1. Dékány Ilona

    Tehát az interjú első részét láthattam , de a ” lényeget elvették .
    MINDEZT NAGYON FELHÁBORÍTÓNAK TARTOM ! Ha ez így folytatódik , nem fizetem tovább az Internetszolgáltatást ! Tulajdonképpen azt kellene tegyük millióan , akkor majd a szolgáltató észhez térne !!!!

  2. Egyszerű! Ne használd! Azokat akik használják, ne olvasd! Szard le a behdólókat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.