2019 március 25., hétfő
Forrás: zeit.de

Liberális véleménydiktatúra a Facebook önkényes cenzúrája

Share

A Facebook egy átláthatatlanul működő, nagy multinacionális vállalat, a londoni székházában több ezer ember dolgozik folyamatosan, és igyekeznek szűrni a tartalmakat – nyilatkozta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1-en.

Magyarország esetében, mivel kampányidőszak van, szemmel láthatóan erőteljesebben szűrik a Facebookon megjelenő tartalmakat – mondta a politológus. „Azt látjuk, hogy a londoni központban vannak olyan személyek, magyar származásúak is, akik folyamatosan vizsgálják a közösségi oldalt, és ha nekik nem szimpatikus tartalmat találnak, azt azonnal letiltják” – tette hozzá Deák Dániel.

Nyílt cenzúrát alkalmaznak

A politológus arról is beszélt, hogy két típusa van az ilyen eljárásoknak, az első esetben általában magyar állampolgárok jelentik fel az adott tartalmat, amely mögött gyakran politikai motiváció áll. Ezt követően a Facebook automatikusan letiltja a feljelentett tartalmat, majd valamilyen vizsgálat folytán döntenek arról, hogy visszaengedik-e, vagy tiltás alatt tartják – mondta.

A másik esetben pedig az előbb említett londoni központban a magyar származású dolgozók vizsgálják az oldalt, és saját maguk döntenek arról, hogy az adott bejegyzést vagy profilt törlik-e – fűzte hozzá. Deák Dániel az eljárásokat „liberális véleménydiktatúrának” nevezte, majd kijelentette: a Facebook nyílt cenzúrát alkalmazott, és beleavatkozott a magyar választási kampányba.

Más európai országban is tapasztalható, hogy a bevándorlással kapcsolatos tartalmakat tiltják, bojkottálják, de politikusokat és pártokat is tiltottak már le a közösségi oldalról – közölte.

Az amerikai elnökválasztásba is beavatkoztak

Az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány során is látni lehetett, hogy a Facebook igyekszik beavatkozni a választási folyamatokba, a Donal Trumppal szemben kritikus tartalmak sokkal nagyobb felületet kaptak – emlékeztetett a szakértő.

Hozzátette: akkor a keresőmotorokkal azt próbálták elérni, hogy a baloldali, liberális tartalmak jelenjenek meg inkább a felhasználók oldalain. „Úgy tűnik, hogy az elmúlt két évben ezt a folyamatot a Facebook továbbfejlesztette, és nyílt cenzúrát alkalmaz” –hangsúlyozta.

Politikai cenzúra folyik a Facebookon – jelentette ki ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 szerda reggeli adásában azzal kapcsolatban, hogy a közösségi oldal törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő videóját a Híradó.hu Facebook-oldaláról. Az M1-en bemutatott beszélgetés egymillió megtekintés és 12 ezer megosztás fölött járt.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta: a Híradó.hu közösségi oldalán elhelyezett videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, és ez nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság – vagyis az alapjogok – kiteljesedését.

A szakértő szerint a Facebook nem „szeretné”, hogy az illegális migránsokról, bevándorlókról negatív kontextusban beszéljenek. Úgy fogalmazott: egy ilyen népszerű videónak – ami egyébként egy tényeket közlő személy véleményét és tényállításait tartalmazza – az eltávolítása is megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a jelek szerint a magyarországi választások közeledtével megsokszorozódtak a cenzúrára utaló jelek a legnagyobb közösségi oldal vonatkozásában. Szerinte fontos a későbbiekben, hogy az úgynevezett közösségi alapelveket jobban harmonizálják az uniós normákkal.

A videó törlésével kapcsolatos híreinkről itt olvashat bővebben.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Tehát az interjú első részét láthattam , de a ” lényeget elvették .
    MINDEZT NAGYON FELHÁBORÍTÓNAK TARTOM ! Ha ez így folytatódik , nem fizetem tovább az Internetszolgáltatást ! Tulajdonképpen azt kellene tegyük millióan , akkor majd a szolgáltató észhez térne !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.