2019 augusztus 25., vasárnap
Szél Bernadett, az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje, miután leadta szavazatát Budakeszin, a Fő utcai bölcsődében az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

LMP: Vissza a Schiffer-féle irányvonalhoz?

Share

Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa szerint Szél Bernadett társelnök távozása után az LMP közeledhet a Schiffer András volt pártelnök által képviselt irányvonalhoz, amely szerint nem szabad a balliberális oldalhoz „simulni”, és nemzeti kérdésekben közös nevezőre kell jutni a jobboldallal.

Deák Dánielt az M1 aktuális csatornán kedden arról kérdezték, hogy sajtóinformációk szerint Szél Bernadett lemondott az LMP-ben betöltött társelnöki és frakcióvezetői posztjáról.

Azt mondta: Szél Bernadett az LMP egyetlen, országosan ismert és „viszonylag népszerű” politikusa, ezért lehetett volna egy olyan forgatókönyv is, hogy az etikai bizottság megváltoztatja döntését, amelyben eltiltották pártfunkciók betöltésétől, amellett, hogy társelnöki pozíciójáról nem kötelezték lemondásra.

Az elemző közölte: mivel nem így történt, látszik, hogy kisebbségbe szorultak azok a politikusok az LMP-ben, akik az összefogást pártolják. Jelezte: Keresztes László Lóránt, a „megmaradt” társelnök sokkal inkább nemzeti érzelmű, és nem a bal-, hanem a jobboldalhoz közeledő politikus.

Úgy folytatta: a kiszivárgó hírek szerint az LMP-ben azt pártolják, hogy a párt identitása erősödjön meg, mert azt „koptatta” a részvétel az összefogásról folytatott vitában.

Szerinte mindez azt mutatja, az LMP talán közeledik ahhoz az irányvonalhoz, amelyet Schiffer András volt pártelnök képviselt, hogy nem szabad a balliberális oldalhoz „simulni” és nemzeti kérdésekben „igenis közös nevezőre kell jutni a jobboldallal”.

Megjegyezte: Schiffer Andrásnak volt köszönhető, hogy alkotmánybírókat tudott választani az Országgyűlés az előző ciklusban, amikor nem volt meg ehhez a kormánypártok kétharmados többsége. Arra lehet számítani, hogy az LMP kicsit eltávolodik az MSZP és a DK képviselte irányvonaltól – összegezte a Szél Bernadett lemondása után várható fejleményeket Deák Dániel.

Távozik az LMP éléről Szél Bernadett

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a szétforgácsolódás felé sodródik az LMP – hangzott el az M1 Híradójában. Szél Bernadett, a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje minden tisztségéről lemondott. Döntését azzal indokolta, hogy politikailag vállalhatatlanok azok a dolgok, amelyek az elmúlt hónapokban az LMP-ben történtek. Az első hírek szerint Szél Bernadettet Demeter Márta követheti a társelnöki poszton, aki az MSZP-ből igazolt az LMP-ben.

Súlyosan igazságtalan, méltatlan és politikailag vállalhatatlan – így jellemezte Szél Bernadett az elmúlt hónapok párton belüli történéseit a Borsod24 szerint. A portál kedden elsőként írta meg, hogy Szél Bernadett lemond társelnöki pozíciójáról, pártja etikai bizottságának döntései ugyanis szerinte nem méltóak a közösséghez.

Szél Bernadettet a testület júliusban három évre eltiltotta a párttisztségek viselésétől, a társelnöki posztot azonban megtarthatta. A párt volt miniszterelnök-jelöltje akkor azt mondta: a döntést neki is értelmeznie kell, ezért visszavonul gondolkodni.

Az LMP-ben a választások óta forrnak az indulatok: az etikai bizottság különböző okok miatt sorra büntette a párt vezető politikusait. Úgy tudni, a döntéshozók Szél Bernadettet azért tiltották el, mert a választás előtt engedély nélkül tárgyalt az ellenzéki együttműködésről.

Nemcsak Szél Bernadett kapott büntetést

Az ellenzéki egyeztetések miatt Ungár Pétert szintén három évre eltiltották. Schmuck Erzsébet, volt kampányfőnök szintén nem úszta meg a büntetést.

Volt olyan politikus is, akinek enyhítették büntetését. Sallai Róbert Benedeket, akinek Hadházy Ákossal tettlegességig fajult a konfliktusa, kizárása után visszavették az LMP-be.

Demeter Márta lehet az utód

Szél Bernadett most pártjára utalva éppen azzal indokolta lemondását, hogy „nem szeretne egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást pedig jutalmazzák”. Lemondását az LMP az Indexnek is megerősítette.

A volt társelnököt a párt alapszabálya szerint női utódnak kell követnie, aki úgy tudni, Demeter Márta lehet. A politikus az MSZP-ből való kilépését követően csatlakozott az LMP-hez. Igaz, Demeter Márta alig egy hónapja lett hivatalosan is tagja a pártnak. Annak ellenére, hogy éppen Szél Bernadett jelölte tagnak, felvételét a párt egyik alapszervezetében háromszor is megvétózták.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Sokkal jobban tennék , ha bezárnák a “boltot ” , mint jobbra—balra imbolyognak . Belőlük sese lesz igazán jobboldali párt . Mivel a baloldalinak csúfolt egyveleg még várja a jelentkezőket , őket is bevennék a pakliba .
    LMP ! Leszerepelt .Nagyon más , mint amilyennek lennie kellene egy pártnak —–legalábbis a 21.szd.–ban alakulónak . Az alapító Schiffer András mit gondolt amikor ezt a nevet kitalálta –nem tudom , de erősen melléfogott . Ugyanis amíg szót kapott a Parlamentben , egyáltalán nem úgy nyilatkozott , mintha együtt tudna dolgozni a kormánnyal . Időnként úgy ült ott megszégyenült képpel , mint egy csínyen kapott diák .
    Aki arra gondol , hogy ha “visszatér a párt az ő elképzeléséhez , jobb lesz , szerintem téved.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.