2019 június 18., kedd
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. / MTI Fotó: Marjai János

Lomnici: fokozódik a társadalmi elégedetlenség az igazságszolgáltatással szemben

Share

Az alkotmányjogász szerint a vörösiszapperben nemrég és a rendőri vezetők ügyében most született ítélettel minden adott ahhoz, hogy fokozódjon a társadalmi elégedetlenség a hazai igazságszolgáltatással szemben.

Részben megváltoztatta a tévészékház 2006-os ostroma miatt megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa. Az elsőrendű vádlott, Bene László volt országos főkapitány, valamint az ügy több vádlottjának felmentő ítéletét is helyben hagyta a táblabíróság. A jogerős ítélet szerint a másodrendű vádlott, Gergényi Péter volt budapesti főkapítány megrovás helyett 400 ezer forint pénzbüntetést kapott. A negyedrendű vádlott, a tévészékház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka jogerősen megrovást kapott, neki ki kell fizetnie a 150 ezer forintos bűnügyi költséget is.

A Fidesz felháborítóan enyhének nevezte Gergényi Péterék büntetését, a Jobbik szerint az ítélettel ismét szembeköpték a magyar demokráciát. A 2006-os események idején miniszterelnöki posztot betöltő Gyurcsány Ferenc pártja, a DK szerint az ítélet azt jelzi, hogy a magyar rendőri vezetők alapvetően jól végezték a dolgukat, amikor “egy puccskísérletet akartak megakadályozni”.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a vörösiszapperben nemrég és a rendőri vezetők ügyében most született ítélettel minden adott ahhoz, hogy fokozódjon a társadalmi elégedetlenség a hazai igazságszolgáltatással szemben. „Miután a Mal Zrt. ügyében egy elsőfokú bíró mondhatta, hogy nem a bűnösök ültek a vádlottak padján, akár mi is mondhatnánk. Hiszen ezek a társadalmi elvárások szerint enyhének mondható ítéletek arra is visszavezethetők lennének, amit a Civil Jogász Bizottság, nevezetesen Völgyesi Miklós korábbi legfelsőbb bírósági tanácsvezető bíró rendszeresen hangoztat, hogy a politikai vezetőket kellett volna a vádlottak padjára ültetni. Ő elsősorban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt nevesítette, és azt mondta: nem lehet többé olyan személy miniszterelnök, akinek vér tapad a kezéhez” – mondta az alkotmányjogász.

Lomnici a műsorban felhívta a figyelmet arra, hogy bár jogerős ítéletről beszélünk ez egy jogtechnikai kérdés, elvileg a büntetőeljárási jog lehetővé teszi azt, hogy a Kúria előtt felülvizsgálati szakban tovább folytatódjon az eljárás ebben az ügyben. Az alkotmányjogász szerint mindenképpen kanonizálni kell azt, hogy nő a társadalmi elégedetlenség, tudatosítani kell, hogy az igazságszolgáltatás tekintetében a jogi keretek megvannak.

A Kúriát pont azért hozta létre a kormány az Országos Bírói Hivataltól elválasztva, hogy a jogegységért feleljen. Vagyis, ha nem megfelelő a joggyakorlat, ezen jelenleg a Kúria tud változtatni – hangsúlyozta Lomnici.

Forrás: Híradó.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

2 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Nagyon elegünk van a sok kivénhedt, vagy azok utódaiként működő balos bírókból. Éppen ideje lenne, hogy végre valaki közéjük csapjon, s elkergesse őket nyugatra, vagy akár hova, ahol ezt a stilust szeretik! Mi nagyon megvagyunk nélkülük.

 2. Szőnyi József

  “Az áldozatok súlyosabb büntetést kaptak, mint a bűnösök”
  Na, valami! Most már odáig jutottunk, hogy lehet véleményt, sőt kritikát mondani! Lehet újságcikkeket, blogbejegyzéseket írni felháborodva! Talán nem kapunk érte 10 év szigorítottat..
  És? Ennyi?
  Ettől nem fog semmi megváltozni a bírói – ügyészi – védői kommunista maffia háza táján.
  Ettől még Handó elvtársnő továbbra is a politikai érintettségű ügyeket olyan Bíróságoknak fogja kiosztani, akiknél előre lehet tudni a “megfelelő” ítéleteket. Ettől még az Ügyészség szándékosan olyan vádiratokat fog készíteni, amelyek teljes mértékben alkalmatlanok az ítélethozatalra. Ettől még politikailag nem titkoltan elkötelezett ügyvédek röhögnek arcon bennünket, amikor balliberális maffiózókat védenek tízmilliókért – fussa a lopott pénzből – !
  Esetleg nem kellene lépni egy szintet? Esetleg jogos kritika helyett – mellett kipenderíteni jó néhány nyilvánvalóan nem az igazságnak, nem a jogszerűségnek, hanem a kommunista maffiának elkötelezett bírát, ügyészt, főbírát, főügyészt??
  Nem, nem a Brüsszel által nyugdíjazásra megtiltott 70 éves trottyok hozzák ezeket az ítéleteket, hanem fiatal, középkorú, új generációs, kinevelt kommunista ivadékok!
  Már pedzegeti a ballib sajtó, hogy “lám’ a románok”, ők már utcán vannak….(MNO. stb.) Netán, csak nem ez a cél? Hogy azután zengjen a daluk, hogy Orbán ellen utcán a nép….Netán csak nem egy újabb összeesküvés kiszolgálója és részese az igazságszolgáltatás azon része, amely szervezi a néphergelő ítéleteket?
  Mára már ott tartunk, hogy le sem töröltük az arcunkat, máris jön a következő szembeköpés! Érdemes letörölni? Nagyon fogy a papírzsepi…..
  Nincs értelme sorolni az ügyeket, ismerjük mindet. Budaházy 13 év, vörös iszap per ( másodfokon sem ítélet született, hanem újabb 5-6 éves tortúra, addigra úgy is elévül, ráadásul ugyanott, ahol az elsőfokú gyalázat született az év bírájától, Szabó Györgyitől…) és most borítékolom, a 4 -es Metro per – ha egyáltalán lesz per – eleve halálra ítélt, azok után, hogy az Ügyészség által már felderített gyanúsítottat a Bíróság felmentette az előzetes alól, aki ezt követően külföldről röhögi ki ezt az egész vircsaftot!
  Mi jön még? Valami elmebeteg feljelenti Orbán Viktort és lesz az a bíró és Bíróság, aki elítéli majd és ezzel megvan a Kormányváltás?
  Ma még legyintünk, de holnap? Nem kellene megvárni! SzJ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.